Ο Εμίρης του Κατάρ πίσω από την εξαγορά του One Salonica

Για επενδύσεις στο real estate, σε «ιδιαίτερα, ιδανικά ακίνητα» στη Θεσσαλονίκη, ενδιαφέρεται η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, η οποία έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα αποκτώντας το 66% του ακινήτου του εμπορικού κέντρου Οne Salonica, στη δυτική είσοδο της πόλης.
Tα στελέχη που ασχολούνται με τον επενδυτικό σχεδιασμό της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στην Ελλάδα, έχουν ήδη επισκεφθεί ορισμένα μεγάλα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ αυτών και ξενοδοχεία. 
 

Κάτω από την ομπρέλα του fund «ΡΑΜΙ», σχεδιάζονται δραστηριότητες που αφορούν στον τουρισμό- είτε με την αγορά υφισταμένων ξενοδοχειακών μονάδων, είτε με την ανέγερση νέων- αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων ακινήτων. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Εμίρη του Κατάρ, για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στρέφεται ειδικά στα αστικά ακίνητα, ενώ όπως τονίσθηκε στη Voria.gr, σε ό,τι γενικότερα αφορά τη χώρα μας, τα φώτα δεν έχει τραβήξει αποκλειστικά η Αθήνα, όπως κάποιος ίσως θα υπέθετε, αλλά εξετάζονται ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στη περιφέρεια.

Άλλωστε, το επενδυτικό αυτό ενδιαφέρον έγινε γνωστό πριν τρία χρόνια, όταν ο (τότε) εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, αγόρασε το νησάκι Οξυά στο Ιόνιο, όπως και άλλα πέντε νησάκια του συμπλέγματος των Εχινάδων.

Η χώρα μας αποδεικνύεται πως συνεχίζει να βρίσκεται υψηλά στις επιλογές της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, αφού ο διάδοχός του, εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, υποστηρίζει την υλοποίηση του project για την Oξυά, ενώ στη παρούσα φάση, στον τουριστικό τομέα, τρέχουν δύο επενδύσεις. Έχει αγοραστεί, στη Κέρκυρα, το πολύ γνωστό ξενοδοχείο «Μιραμάρε», το οποίο ανακαινίζεται ριζικά σε υπερπολυτελές συγκρότημα, ενώ κτίζονται και δύο νέα 5αστερα ξενοδοχεία στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου.

Να μη λησμονούμε, ότι το εμιράτο, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο και είναι ο πρώτος παραγωγός φυσικού αερίου, μετέχει με την Qatar Petroleum International, στην «Ήρων ΙΙ», τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που διαχειρίζονται οι ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και GDF Suez. Πιο κοντά στα …καθ’ ημάς, γεωγραφικά τουλάχιστον, αναφέρουμε ότι το Εμιράτο έχει αποκτήσει μετοχική συμμετοχή άνω του 5% στην MLS Πληροφορική, μέσω της «ΚΜ Cp Ltd».

Η επένδυση στο One SALONICA

Eν τω μεταξύ, με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν διαπραγματεύσεις αλλά και κατασκευαστικές εργασίες, με σκοπό την αξιοποίηση όλων των εκμισθώσιμων χώρων στο νέο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο One SALONICA Designers Outlet, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Το One SALONICA, στη θέση του πρώην City Gate, προστέθηκε από τις 2 Απριλίου στο λιανεμπορικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, με τους νέους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του να προσδοκούν ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για το αγοραστικό κοινό του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και των γειτονικών νομών.

Μετά την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων ένδυσης – υπόδησης στο ισόγειο και τον 1ο όροφο του συγκροτήματος, oι Άραβες ιδιοκτήτες του 66% του ακινήτου, μέσω της City Gate A.E., μαζί με την Μαρινόπουλος Α.Ε.- που διατηρεί την ιδιοκτησία του υπερμάρκετ στο επίπεδο ‘-1’, έχουν θέσει στόχο την πλήρη λειτουργία του 2ου ορόφου, με τους κινηματογράφους και τους χώρους εστίασης. Για το σκοπό αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με εταιρείες ελληνικές και του εξωτερικού.

Η «Μαρινόπουλος» που λειτουργεί συμβουλευτικά προς τη «City Gate AE», συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την εκμίσθωση και των λοιπών ελεύθερων χώρων, κυρίως εστίασης, στον ίδιο όροφο.

Παράλληλα, θα εκμισθωθούν και τα πέντε καταστήματα στο ‘-1’ επίπεδο κυρίως για υπηρεσίες, όπου αδιάλειπτα λειτουργεί το πλήρως ανακαινισμένο υπερμάρκετ Carrefour.

Σημειώνεται ότι στον 2ο ήδη έχουν ενοικιασθεί έξι καταστήματα και έχουν υπογραφεί συμβόλαια για αρκετά ακόμη. Πέραν των κινηματογράφων, σε αυτό τον όροφο, θα λειτουργούν δύο καφέ, ένα εστιατόριο, ένας χώρος ψυχαγωγίας για παιδιά ή εφήβους, εννέα καταστήματα εστίασης, ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ και ένα περίπτερο.

Yπενθυμίζεται ότι το εμπορικό κέντρο, αρχικά σαν City Gate, είχε δημιουργηθεί από την Carrefour και είχε τεθεί σε λειτουργία το 2004. Το 2006 είχε αγοραστεί από την αυσταλιανή APN Property Group, η οποία όμως δεν κατάφερε να… απογειώσει το κέντρο το οποίο σταδιακά και κυρίως μετά την αποχώρηση των κινηματογράφων Ster, παράκμασε.

Τελικώς, το κτηριακό συγκρότημα ανέλαβαν να ζωντανέψουν, αυτή τη φορά σαν εκπτωτικό κέντρο, τέσσερις επιχειρηματικοί όμιλοι: το γκρούπ Φάις, τα ΝOTOSCOM, η Μαρινόπουλος και η αραβικών συμφερόντων Generic Engineering Technologies (GET), συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, η οποία και αγόρασε το ακίνητο από την APN.

της Άννης Καρολίδου
voria.gr