Προετοιμάζεται η πίστα Formula 1 στη Δραπετσώνα

Με ιδιωτικά κεφάλαια και υπό τις κυβερνητικές ευλογίες, η δημιουργία πίστας F1 στη Δραπετσώνα

«Οι Έλληνες ενδιαφέρονται πολύ [για τη διοργάνωση αγώνων F1] και μου ζητούν να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό ή το δήμαρχο των Αθηνών», ωστόσο, «πρέπει να δούμε αν έχουν τα χρήματα(!)».

Δια στόματος Bernie Ecclestone, του αφεντικού των αγώνων ταχύτητας Formula 1, ήρθαν τα καλά νέα για τους Έλληνες λάτρεις της Formula 1, καθώς για πρώτη φορά αναφέρθηκε, στο CNN, στην πιθανότητα εγκαινίων διαδρομής στην Ελλάδα.

Το «Mediterranean Grand Prix», έχει ήδη κατοχυρωθεί και από ότι φαίνεται ο Ecclestone βρίσκεται σε συζητήσεις για πραγματοποίησή του επί ελληνικού εδάφους

Και μπορεί οι φήμες για δημιουργία Grand Prix στην Ελλάδα να είχαν πρωτακουστεί το 2006, ωστόσο η πραγματοποίηση τους φαντάζει πιο κοντά από ποτέ…με την αρωγή ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς το ποσό, που απαιτείται για να δημιουργηθεί μια νέα πίστα, αλλά και για να αποτελέσει αυτή, επίσημη διαδρομή των αγώνων, για μια δεκαετία, αγγίζει το 1δισ. ευρώ, πόσο δυσεύρετο για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Η δημιουργία πίστας Formula 1, παρά τα όποια θετικά επιφέρει στην Ελλάδα δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, ωστόσο η λύση θα μπορούσε να έρθει από τα ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των πολιτικών παραγόντων.


Η δημιουργία πίστας στην περιοχή της Δραπετσώνας, ωστόσο, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, καθώς, όπως ανέφερε, στο CNN, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος της F1 στην Ελλάδα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι οικονομικές μελέτες για την δημιουργία πίστας F1 στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παρουσιαστεί σε πιθανούς επενδυτές, από την ομάδα ΔΙΕΛΠΙΣ, με τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά, ενώ η ομάδα έχει θέσει ως ορίζοντα υλοποίησης του έργου το 2017.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απέστειλε επιστολή στο δήμαρχο της Δραπετσώνας, με την οποία παρέχει την πλήρη υποστήριξή του σε αυτή την προσπάθεια, που στηρίζεται σε ιδιωτικά κεφάλαια», ανέφερε ειδικότερα ο δημοσιογράφος.

Ο Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, αρχιτέκτονας της πιθανολογούμενης πίστας της Δραπετσώνας, σχολίασε ότι η χώρα θα ωφεληθεί ιδιαιτέρως σε περίπτωση που το έργο τελικά ολοκληρωθεί και ενταχθεί στις επίσημες πίστες της F1, με την μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από την προβολή «του αρχαιότερου λιμανιού της Μεσογείου».

Η διοργάνωση Grand Prix θεωρείται προνόμιο για την εκάστοτε χώρα, καθώς το σπορ έχει φανατικούς φιλάθλους, έτοιμους να ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ για να το παρακολουθήσουν από κοντά, κάτι που σημαίνει περιοδική αύξηση του τουρισμού και εισροή ξένου κεφαλαίου στις αγορές.

Για παράδειγμα, όταν το 2012 η πόλη Austin των ΗΠΑ φιλοξένησε Grand Prix είδε τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της να αυξάνονται, ενώ συνολικά τα κέρδη των ξενοδόχων τη συγκεκριμένη περίοδο, ανήλθαν σε 32 εκατ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο το 2011, όταν δεν υπήρξε αγώνας ταχύτητας στην πόλη, ενώ η πληρότητα άγγιξε το 97,8%.

Επιπλέον, οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών ενισχύθηκαν κατά 23% φέρνοντας 2,8 εκατ. δολάρια στα ταμεία, μόνο από αυτές.

Αντίστοιχα θα μπορούσαν να είναι και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να δει τον τουρισμό της να αυξάνεται και σε περίοδο εκτός του καλοκαιριού να αξιοποιήσει σωστά τις ευκαιρίες.

Και αν η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ασφαλής δείκτης, παρά τις όποιες συνέπειες, είναι ασφαλής δείκτης, τότε, ναι, μπορεί να τα καταφέρει…



bankingnews.gr