Βραβείο για το στολίδι του Θερμαϊκού

Στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στο Durban της Νοτίου Αφρικής το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου -αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός στα αρχιτεκτονικά πράγματα διεθνώς και γίνεται κάθε τρία χρόνια- δίπλα στο μεγάλο χρυσό βραβείο που δινόταν σε έναν μεγάλο αρχιτέκτονα, τον δημιουργό της περίφημης γυάλινης πυραμίδας του Μουσείου του Λούβρου, τον κινεζικής καταγωγής Αμερικανό αρχιτέκτονα Ιο Μινγκ Πέι, η χώρα μας γνώριζε μια σημαντική αναγνώριση.

Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου, και η μελέτη των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο έπαιρνε ένα σημαντικό βραβείο που αφορούσε «τους φιλικούς και προσβάσιμους σε όλους δημόσιους χώρους».

Η βράβευση αποτελεί μια ιδιαίτερη αναγνώριση για το έργο των δύο αρχιτεκτόνων, που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Τουλούζης και συνεχίζουν έκτοτε να ζουν και να εργάζονται μαζί στη Θεσσαλονίκη. Από την Ανω Πόλη, όπου έχουν το γραφείο τους, είναι παρόντες με τις μελέτες-δημιουργίες τους στα αρχιτεκτονικά δρώμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο πρώτος ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 10 χρόνων από το Ηράκλειο, ενώ ο δεύτερος είναι Γάλλος με ιταλική καταγωγή. Ρίζωσαν όμως στη Θεσσαλονίκη και όπως λέει ο Π. Νικηφορίδης, «είναι συναρπαστικό να δουλεύεις στην πόλη σου».

Οσο για το βραβείο της UIA -η συμμετοχή στον διαγωνισμό έγινε αρχικά το 2008 και συμπληρώθηκε αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε και ένα σημαντικό μέρος του έργου της ανάπλασης- μπορεί να προκαλεί προσωπική ικανοποίηση, όμως το βλέπει και ως ένα βραβείο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, που συμβάλλει στη δημιουργία του κλίματος εξωστρέφειας για την πόλη. Και το πιο σημαντικό, όπως λέει, είναι ότι οι Θεσσαλονικείς με αυτό το έργο δείχνουν να ανακαλύπτουν ξανά την πόλη τους, θέλοντας να την αγαπήσουν πάλι και να την ερωτευτούν.

Οι διακρίσεις

Πρώτος τους διαγωνισμός το 1986. Η αναγνώριση ήρθε το 2009 με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004-2008 από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Προηγήθηκαν το Α' Βραβείο για το EUROPAN 2, το Α' Βραβείο για τον ανασχεδιασμό του Μνημειακού Αξονα της Αριστοτέλους, το Α' Βραβείο για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας, το Α' Βραβείο για την Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς.



enet.gr