Οι Κινέζοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Σε επενδυτικό καταφύγιο αναδεικνύονται οι ελληνικές κατοικίες για τους Κινέζους, μετά μάλιστα και τα κίνητρα για τη χορήγηση βίζας σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγο διάστημα από την ψήφιση του νόμου, Κινέζοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας σε Αττική, Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα αλλά και σε όλες τις περιοχές που έχουν 12μηνη εύκολη πρόσβαση.

Μνημόνιο συνεργασίας έχει υπογραφεί ήδη μεταξύ της ελληνικής εταιρείας BuildUp SA - Real Estate Development and Investment και της κινεζικής εταιρείας προώθησης ακινήτων CSDH με έδρα το Πεκίνο (www.csdhvacance.com / www.csdhbusiness.com).

Η συνεργασία της ελληνικής με την κινεζική εταιρεία ξεκίνησε σε συνέχεια της παρουσίας της ελληνικής εταιρείας στο Πεκίνο στην έκθεση 2013 Beijing International Property & Investment Expo, που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 14 Απριλίου 2013, όπως σχολίασε στο «Κ» ο κ. Δ. Παπαχρήστου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BuildUp.

Η Ελλάδα, τονίζει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, μπορεί να είναι η δεύτερη κατοικία για τους Κινέζους που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα ειδικότερα, υπογράμμισε ο υφυπουργός, στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV, μπορεί να καταστεί η πύλη των Κινέζων για την Ευρώπη.

Ο νέος νόμος για την πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα μας με την απόκτηση ακίνητης περιουσίας αξίας 250.000 ευρώ και άνω είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών τη στιγμή που η Ελλάδα, ως χώρα Σένγκεν, παρέχει τη διευκόλυνση της Συνθήκης του Σένγκεν, που δίνει την ελευθερία κίνησης από και προς άλλες χώρες Σένγκεν και 90 ημέρες κίνησης εντός της Ευρώπης. «Πέραν αυτών», είπε ο υφυπουργός, «ένας Κινέζος μπορεί να ασχοληθεί με πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες κατά την παραμονή του στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνεργασίας που υπέγραψε η BuildUp με την κινεζική εταιρεία και σε συνεννόηση μαζί τους, επισκέφτηκε τη χώρα μας το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix για να καλύψει τα projects της BuildUp, να κάνει ένα ρεπορτάζ για την Ελλάδα και να ενημερωθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης για τη νέα ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες μη Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αγορά ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ.

Ακόμη, μεταξύ 17 - 21 Ιουνίου ο οργανισμός 21st Century Media θα στείλει επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα και μαζί τους θα είναι δημοσιογράφοι της εφημερίδας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες μη Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αγορά ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ αν και δεν έχει εκκινήσει ακόμη, ωστόσο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και όπως όλα δείχνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης που ασχολείται με το θέμα, ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία και «δεν θα χαθεί» το εφετινό καλοκαίρι για την αγορά ακινήτων.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η BuildUp, όπως σχολιάζει στο «Κ» η υπεύθυνη μάρκετινγκ κυρία Ελένη Παπαχρήστου, αποτελεί το «επόμενο βήμα» της τεχνικής εταιρείας Χρήστος Παπαχρήστου, μίας εταιρείας με σταθερή παρουσία από το 1970 στους τομείς της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης, της αξιοποίησης επιλεγμένων ιδιόκτητων ακίνητων, καθώς και στον χώρο των δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Η BuildUp SA είναι εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ανάπτυξης και επένδυσης ακίνητης περιουσίας.

Η εταιρεία ασχολείται με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, από τον σχεδιασμό έως τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου, ολοκληρωμένες λύσεις ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, προώθηση ακινήτων για λογαριασμό του ιδιοκτήτη - επενδυτή, ολοκληρωμένη ανάπτυξη δικτύων καταστημάτων και διαχείριση λειτουργίας κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και το 2013 συνήψε στρατηγικής σημασίας συνεργασίες με εταιρείες από την Ινδία, την Αίγυπτο και την Κίνα, προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο μεγάλων projects under planning καθώς και Ready to Move In κατοικίες.

Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει projects τόσο στην Αττική όσο και σε μεγάλα νησιά όπως την Κρήτη και τη Ρόδο.

ΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ PHOENIX/FENGHUANG

Το δορυφορικό δίκτυο Phoenix /Fenghuang (300 εκατ. θεατές) με διαδικτυακή επίσης πλατφόρμα προβολής και με τη συμμετοχή του κινεζικού κράτους αλλά και ιδιωτών (βλ. Νews Corp. του R. Murdoch σε ποσοστό πλέον κάτω του 10%) κατέχει περίοπτη θέση στο τοπίο ηλεκτρονικών ειδησεογραφικών ΜΜΕ της Κίνας, χάρη στην αντικειμενική και σε βάθος παρουσίαση της διεθνούς ειδησεογραφίας τόσο από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων όσο και από ειδικές εκπομπές αναλύσεων της επικαιρότητας. Το δίκτυο Phoenix αποτελεί το κορυφαίο μη αμιγώς κρατικό ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης της Κίνας και συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του δυναμικότερου τμήματος της κινεζικής κοινωνίας και των επιχειρηματικών ελίτ με πρωτιές στην τηλεθέαση μεταξύ των νεότερων, πλουσιότερων και καλύτερα μορφωμένων τμημάτων του κινεζικού πληθυσμού. Επιπροσθέτως, μέρος των ειδησεογραφικών του εκπομπών αναπροβάλλονται δορυφορικά από άλλα δίκτυα του Phoenix σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. Το δίκτυο Phoenix διαμέσου των θυγατρικών τηλεοπτικών φορέων (Phoenix Chinese Channel, Phoenix movies, Phoenix InfoNews, Phoenix Chinese News and Entertainment and Phoenix North America Chinese Channel) κατατάσσεται στην κορυφαία θέση προβολής ειδησεογραφίας σε κινεζόφωνους πληθυσμούς στη Ν.Α. Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Ειδικά δε στον χώρο της «ευρύτερης Κίνας», στην Ν. Α. Ασία, το δίκτυο Phoenix αποτελεί τον δημοφιλέστερο φορέα ενημέρωσης των κινεζικής καταγωγής οικονομικών ελίτ σε πολλές χώρες της περιοχής. Το δίκτυο συγκαταλέγεται από το αμερικανικό «World Brand Lab» στις 500 ισχυρότερες κινεζικές εταιρείες.

Οι δικαιούχοι εισόδου και διαμονής πενταετούς διάρκειας

Στο ΦΕΚ 90 Α΄ δημοσιεύτηκε ο Ν. 4146/2013 «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», οι διατάξεις του άρθρου 6 του οποίου αφορούν σε ζητήματα που άπτονται της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 παρέχεται δικαίωμα δεκαετούς διαμονής στη χώρα στον νόμιμο εκπρόσωπο και σε δέκα πρόσωπα που κρίνονται απαραίτητα για την εύρυθμη πραγματοποίηση επενδύσεων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως «στρατηγικές επενδύσεις», ενώ με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου προστίθεται στον Ν. 3386/2005 άρθρο 36 Α, το οποίο ρυθμίζει το καθεστώς διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Δικαιούχοι δικαιώματος εισόδου και διαμονής πενταετούς διάρκειας είναι:

α) Οι πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

β) Οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 4002/2011(ΦΕΚ Α΄180), εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

γ) Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών.

kerdos.gr
Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη