Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Επιδότηση 40% για ανακαίνιση κλειστών και παλιών σπιτιώνΕπιδότηση 40% για να ανακαινίσουν κλειστά ή παλιά σπίτια τα οποία στη συνέχεια θα τα νοικιάσουν, θα μπορούν να πάρουν 12.500 έως 25.000 ιδιοκτήτες μέσα από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το οποίο είναι στο στάδιο των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης -το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος»- το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, με στόχο την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, και αφορά στην επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν στη συνέχεια.


Ανώτατο όριο

Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει κατ’ ανώτατο όριο στο 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης. Για παράδειγμα:

  • Σε μια ανακαίνιση που θα κοστίσει 12.000 ευρώ βάσει παραστατικών, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για τις 10.000 ευρώ με ποσό επιδότησης 4.000 ευρώ. Από τις 12.000 ευρώ δηλαδή που θα καταβάλει για το κόστος της ανακαίνισης θα πληρώσει από την τσέπη του 8.000 ευρώ.
  •  Σε μια ανακαίνιση που θα στοιχίσει 7.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για το 40% του κόστους, δηλαδή θα λάβει επιδότηση 2.800 ευρώ.


Δικαιούχοι

Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να ωφεληθούν από 12.500 έως και 25.000 ιδιοκτήτες και να απελευθερωθούν ισάριθμα κλειστά ή εγκαταλειμμένα ακίνητα.

Η συνολική επιδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν διατεθεί το μέγιστο όριο της επιδότησης, δηλαδή 4.000 ευρώ για κόστος ανακαίνισης 10.000 ευρώ, θα ωφεληθούν 12.500 ιδιοκτήτες.

Αν το κόστος των ανακαινίσεων είναι κάτω από 10.000 ευρώ, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε η επιδότηση θα είναι 2.000 ευρώ και θα ωφεληθούν 25.000 ιδιοκτήτες.

Με ένα μέσο ποσό επιδότησης στις 2.500 ευρώ, θα ωφεληθούν 20.000 ιδιοκτήτες.


Τα… ψιλά γράμματα

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος:

  • Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα.
  • Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι έως 40.000 ευρώ και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους έως 300.000 ευρώ.
  • Η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µη δηλώνεται ως α’ κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη.
  • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονοµώ».

Πληρωμές

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος, θα πρέπει, αφού προβεί σε ανακαίνιση, να καταθέσει τα τιμολόγια, που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, και το ηλεκτρονικό µισθωτήριο της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη. Τα παραστατικά θα πρέπει να είναι όλα ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι οι τεχνικοί θα πρέπει να εμφανίσουν τις αμοιβές τους στην πλατφόρμα MyData.

Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ και περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, σχεδόν 6 με 7 στα 10 σπίτια που νοικιάζονται δεν έχουν κάνει εργασίες ανακαίνισης.

Με το νέο πρόγραμμα αφενός θα επωφεληθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς θα επιδοτηθούν για να ανασκευάσουν και να επιδιορθώσουν κενές κατοικίες και αφετέρου τα ακίνητα αυτά που τώρα είναι σε αδράνεια θα απελευθερωθούν προς ενοικίαση αυξάνοντας έτσι την προσφορά στην αγορά στέγης και αυτή η αυξημένη προσφορά είναι πιθανό να κατεβάσει και τις τιμές των ενοικίων.


newsbomb.gr


Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσεις