«Καμπανάκι» για χιλιάδες γέφυρες στη χώρα: «Ελέγχονται μόνο όταν εντοπίζεται πρόβλημα»



Επιτακτική είναι η ανάγκη για ελέγχους σε χιλιάδες γέφυρες ολόκληρης της χώρας, καθώς πολλές από αυτές δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας προβλήματα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. «Αγκάθι» αποτελεί το γεγονός ότι απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Μητρώο Γεφυρών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνολική εικόνα για τις συγκεκριμένες υποδομές.


Από τις 17.000 γέφυρες της χώρας οι 3.000 δεν ελέγχονται συστηματικά

Με αφορμή τις εικόνες εγκατάλειψης σε γέφυρες της Πάτρας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Άρης Γκατζόγιας μίλησε στο enikos.gr και μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «το φαινόμενο αυτό συναντάται σε όλο τον ελλαδικό χώρο». «Περίπου 17.000 γέφυρες υπάρχουν στην χώρα, σύμφωνα με πρόχειρη καταμέτρηση. Οι 3.000 εξ αυτών ανήκουν στο παλαιό οδικό δίκτυο, στο οποίο οι έλεγχοι δεν γίνονται συστηματικά», είπε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκατζόγιας υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ανεπίσημα 17.000 γέφυρες στον ελλαδικό χώρο , οι 3.000 μάλιστα βρίσκονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας και κατασκευάστηκαν πριν από το 1982».

Γέφυρα Μόρνου, Ναύπακτος

«Είναι αυτονόητο ότι για κάποιες από αυτές που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960 – 1970 δεν υπάρχουν ούτε αρχεία, ούτε σχέδια και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζουμε την καταλληλότητά τους», δήλωσε στο enikos.gr και στην συνέχεια επισήμανε ότι «οι γέφυρες της χώρας- ειδικά αυτές που ανήκουν στο επαρχιακό δίκτυο- ελέγχονται μόνο σποραδικά όταν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα από τους τοπικούς φορείς»


«Είναι ανάγκη να στραφεί η πολιτεία στα έργα υποδομών. Εδώ και χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει επίσημος φορέας καταγραφής γεφυρών που θα εξετάζει τις γέφυρες της χώρας οργανωμένα και συντεταγμένα. Η έλλειψη φορέα καταδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες που παρουσιάζουν οι υποδομές της χώρας. Δεν χωρούν περαιτέρω αναβολές, οι γέφυρες δεν θα πρέπει να εξετάζονται πια αποσπασματικά αλλά στο σύνολό τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας.

Γεφύρι του Εμίν Αγά, Ιωάννινα

Παράλληλα, σχολιάζοντας το Εθνικό (πρωτεύον) οδικό δίκτυο της χώρας ο κ. Γκατζόγιας δήλωσε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν υποψίες για προβλήματα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί αυτοψία σε γέφυρες στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε όλες τις γέφυρες στην Περιμετρική της Πάτρας.

«Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιο μείζον ζήτημα όλοι μας περνάμε με δική μας ευθύνη κάτω από τις γέφυρες της χώρας, δεδομένου ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση σε αυτές. Ο συντονισμένος έλεγχος κρίνεται αναγκαίος και πρέπει να γίνει άμεσα. Θα είναι πολύ αργά αν ένας μεγάλος σεισμός ή κάποιο ατύχημα μας χτυπήσει το καμπανάκι», κατέληξε.


Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσεις



«Χρειάζεται να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Γεφυροποιίας»

Από την πλευρά του, o Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε στο enikos.gr ότι «δίνουμε καθημερινή μάχη για να καλυφθούν υπάρχοντα ή αιφνιδίως ανακύπτοντα προβλήματα σε σχέση με συντήρηση, μελέτες και κατασκευή νέων υποδομών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες επί τη βάσει των δημοσιονομικών μας δυνατότητων».

Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης εξηγεί ότι κάθε φορά που προκύπτει κάποιο ζήτημα στις υποδομές, «κατατίθεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το προϊόν εργασιών των Τεχνικών Υπηρεσιών από τους κατά περίπτωση ελέγχους και κυρίως όπου οι υπηρεσίες διαπιστώνουν ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Αυτή είτε δρομολογείται από την Περιφέρεια, αν καλύπτεται από τις οικονομικές δυνατότητές μας, είτε ζητείται η συνδρομή του κεντρικού κράτους. Όπως για παράδειγμα συνέβη με την ανακατασκευή της γέφυρας του Ευήνου που έγινε άμεσα μέσω της Κοινοπραξίας της Ιονίας Οδού υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Οι υπηρεσίες μας καθημερινά με δική τους πρωτοβουλία ή από αναφορές πολιτών, προβαίνουν σε αυτοψίες όπου και αν παρίσταται ανάγκη».


Φωτογραφία: dete.gr



Τέλος, μιλώντας στο enikos.gr για το κόστος συντήρησης των έργων υποδομών τόνισε ότι «τα 3/4 των χρήματων των δημοσίων επενδύσεων καταναλώνονται για την οδοποιία, τις γέφυρες αλλά και σε αντιπλημμυρικά έργα», ενώ επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Γεφυροποιίας για την επίλυση των ανακυπτομένων προβλημάτων «χωρίς αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και κυρίως για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ως προς την προτεραιότητα των αναγκών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.«Υπό βαριά συντήρηση» τέσσερις γέφυρες στη περιμετρική της Πάτρας

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή στην περιμετρική της Πάτρας βρίσκονται «υπό βαριά συντήρηση» τέσσερις γέφυρες , όπως είπε στο enikos.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

«Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες στην περιμετρική της Πάτρας που βρίσκονται υπό “βαριά” συντήρηση. Είχαν επισημανθεί ορατά σημεία φθοράς και η Ολυμπία Οδός ανέλαβε αμέσως την αποκατάσταση τους», ανέφερε στο enikos.gr ο κ. Μπονάνος και στη συνέχεια τόνισε ότι «σε καθεμία από τις τέσσερις γέφυρες πραγματοποιείται ανακατασκευή σε πολλά σημεία».

«Αυτή την στιγμή, ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη “επικίνδυνη” γέφυρα», υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης και επεσήμανε ότι «όποτε υπάρχει ανάγκη, η περιφέρεια παρεμβαίνει άμεσα πάντα σε επικοινωνία με τον εκάστοτε δήμο ή το υπουργείο Υποδομών και η αποκατάσταση των προβλημάτων γίνεται σταδιακά».

Φωτογραφία: dete.gr 


Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

enikos.gr