Quzhou Stadium: Το μεγαλύτερο ημιυπόγειο στάδιο του κόσμου κατασκευάζεται στην Κίνα



Το μεγαλύτερο ημιυπόγειο στάδιο του κόσμου βρίσκεται υπό κατασκευή στην Κίνα. Το Στάδιο Quzhou, έκτασης 33.731 τετραγωνικών μέτρων, είναι έργο των MAD Architects και θα διαθέτει στέγες καλυμμένες από γρασίδι που κάνουν την κατασκευή να φαίνεται σαν ένα φυσικό έργο τέχνης.

Το γήπεδο μοιάζει σαν ένας μεγάλος κρατήρας και περιλαμβάνει κυματοειδείς θέσεις για 30.000 άτομα.

«Θα είναι το μεγαλύτερο προστατευμένο από τη γη συγκρότημα στον κόσμο», αναφέρει η MAD Architects, το στούντιο σχεδιασμού με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Ma Yansong.


Το τοπίο του Quzhou μοιάζει να βγήκε από βιβλία συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει μια κεκλιμένη πρόσοψη που υποστηρίζεται από 60 κολώνες σκυροδέματος.




Η αρένα και τα καθίσματα του σταδίου βρίσκονται πάνω από το έδαφος για προφανείς λόγους, ενώ οι βοηθητικές εγκαταστάσεις και οι χώροι στάθμευσης φιλοξενούνται μέσα στον κυματοειδή λόφο. Παρά τους άφθονους υπόγειους χώρους, το καλοσχεδιασμένο στάδιο διαθέτει μεγάλα ανοίγματα επιτρέποντας στο άφθονο φως να φτάσει παντού.



Το στάδιο μπορεί να απορροφά, να αποθηκεύει και να επιτρέπει τη ροή των ομβρίων υδάτων. Με αυτόν το σχεδιασμό, οι ζημιές από τη βροχή ελαχιστοποιούνται ενώ μειώνεται και η κατανάλωση ενέργειας και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.



Σύμφωνα με δηλώσεις της η MAD Architects στον ιστότοπο Dezeen, το στούντιο θεωρεί τους χώρους του σταδίου «όχι μόνο ως έναν δυναμικό πάρκο δίπλα στο αστικό κέντρο της πόλης, που να προσφέρεται για αθλητισμό και χαλαρή αναψυχή, αλλά και ως ευκαιρία για μια πνευματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και φύσης».

Το Στάδιο Quzhou είναι μέρος του αθλητικού πάρκου Quzhou που θα διαθέτει γυμναστήριο 10.000 θέσεων, μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας, ξενοδοχεία, κέντρο νεότητας και καταστήματα λιανικής πώλησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το project μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της MAD Architects