HOMLI: Μια νέα καινοτόμα υπηρεσία στην Ελλάδα μας μαθαίνει πόσο αξίζει οποιοδήποτε σπίτι μας ενδιαφέρει με ένα κλικ


Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο αξίζει το σπίτι σας; Επισκεφθήκατε πρόσφατα κάποιο σπίτι που σας άρεσε και θα θέλατε να μάθετε πόσο αξίζει; Μία νέα καινοτόμα τεχνολογία έρχεται να δώσει απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

Πρόκειται για την HOMLI, μία startup από τη Νέα Υόρκη πίσω από την οποία βρίσκονται τρεις Έλληνες entrepreneurs. Η HOMLI ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και μέσω της ιστοσελίδας της παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αξία κάθε ακινήτου της πόλης. Και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος για τον χρήστη!

Έλλειψη αντικειμενικότητας στον χώρο του real estate

Ο χώρος των ακινήτων είναι παραδοσιακά μια πολύ μεγάλη αγορά. Ταυτόχρονα, η απόφαση για πώληση ή αγορά ενός σπιτιού αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μία από τις σπουδαιότερες οικονομικές αποφάσεις της ζωής μας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να υπάρχουν αμέτρητες υπηρεσίες και τεχνολογίες που να μας βοηθούν να πάρουμε τις πιο σωστές αποφάσεις.

Αντιθέτως, όπως όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με την αγορά ή πώληση ενός ακινήτου γνωρίζουμε πολύ καλά, το real estate αποτελεί παραδοσιακά έναν χώρο αδιαφανή, χωρίς αντικειμενικά στοιχεία, και γεμάτο από υποκειμενικές απόψεις – έναν χώρο όπου είναι δύσκολο να ξέρεις ποιον μπορείς να εμπιστευτείς και ποιον όχι.

Μάλιστα, με την πρόσφατη κατακόρυφη άνοδο των τιμών των ακινήτων σε πολλές γειτονιές της χώρας, το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς είναι δύσκολο για έναν μη-επαγγελματία που αναζητά να πουλήσει ή να αγοράσει ένα ακινήτο και ακούει διάφορες τιμές αριστερά-δεξιά, να διαχωρίσει την «φούσκα» από την «πραγματικότητα».

Καινοτόμες λύσεις

Η ανάγκη για «αντικειμενικότητα» στον χώρο των ακινήτων είναι δεδομένη, και η HOMLI δείχνει να το αντιλαμβάνεται πλήρως. Μέσα από την ιστοσελίδα της, ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του ακινήτου που τον ενδιαφέρει να μάθει άμεσα την αξία του χωρίς κανένα κόστος. Και η πληροφόρηση δεν σταματά εκεί: παρέχονται στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της τιμής του συγκεκριμένου ακινήτου τους τελευταίους μήνες, το ποσό στο οποίο θα μπορούσε να ενοικιαστεί ένα τέτοιο ακίνητο, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται όπως κοντινοί σταθμοί λεωφορείων και μετρό, και απόσταση από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης. Όλα δηλαδή όσα ψάχνουμε να μάθουμε για ένα σπίτι που μας ενδιαφέρει!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η όλη διαδικασία παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό, δεν απαιτεί τη δημιουργία κάποιου λογαριασμού, και είναι δωρεάν. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τη χρήση προχωρημένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που εξετάζουν εκατομμύρια δεδομένα για να αναλύσουν το εκάστοτε ακίνητο. Επιπλέον από τις καινοτομίες που χρησιμοποιούνται, η ομάδα της HOMLI, αντιλαμβανόμενη την αξία της ανθρώπινης εμπειρίας, συμπληρώνει την χρήση τεχνολογίας με μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών του χώρου οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν με κάθε πιθανό ζήτημα που μπορεί να προκύψει κατά την πώληση ή ενοικίαση ενός ακινήτου. Παρά την πρόσφατη άφιξη στην χώρα μας, περισσότερα από 3.000 ακίνητα φαίνεται να έχουν ήδη αναλυθεί μέσα από την πλατφόρμα της HOMLI (https://thehomli.com/).

Πρόκειται για μία startup που ιδρύθηκε το 2021 στη Νέα Υόρκη από τρεις Έλληνες entrepreneurs που γνωρίστηκαν κατά τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο MIT της Βοστώνης και υπήρξαν στελέχη σε Αμερικανικές πολυεθνικές. Η HOMLI έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση από την αμερικανική Plug and Play Ventures, καθώς και από ένα δίκτυο έμπειρων διεθνών επενδυτών. Άνοιξε πρόσφατα γραφείο στην Αθήνα όπου επιδιώκει να μεταφέρει και επεκτείνει την R&D ομάδα της.

Πηγή: naftemporiki.gr