Στα σκαριά η παραγωγή υδρογόνου με χρήση λυμάτων νερού



Ερευνητές στην Αυστραλία θα συνεργαστούν με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και θα διερευνήσουν τη χρήση λυμάτων στην παραγωγή υδρογόνου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους και να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των πόρων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Με το έργο ασχολείται μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη σε συνεργασία με τέσσερις εταιρείες μέσω της Water Research Australia: Yarra Valley Water, Melbourne Water, Southeast Water και Water Corporation.

Σε σχετική ανακοίνωση που έκανε η Water Research Australia ανέφερε ότι το project στοχεύει να ανταποκριθεί συνδυαστικά στην πρόκληση της λειψυδρίας και της παραγωγής υδρογόνου.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω «ανάπτυξης μιας καινοτόμου προσέγγισης που επαναχρησιμοποιεί το νερό για την παραγωγή υδρογόνου μέσω της ηλεκτρόλυσης», ανέφερε.

Μεταξύ αυτών που σχολίασαν το έργο ήταν ο Xiwang Zhang, καθηγητής χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Monash.

«Η ποσότητα των λυμάτων που είναι διαθέσιμα προς χρήση είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα νερού που απαιτείται στην ηλεκτρόλυση του νερού για την παραγωγή υδρογόνου», επισημαίνει.

Τα περισσότερα επεξεργασμένα νερά στην Αυστραλία, εξηγεί «απορρίπτονται στα γύρω υδάτινα σώματα είτε ανακυκλώνονται για άρδευση μετά από επεξεργασία σε κεντρικές αστικές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων».

«Δεδομένου ότι ο όγκος του επεξεργασμένου νερού από αυτές τις μονάδες είναι επαρκής, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πηγή για ηλεκτρόλυση», προσθέτει.

Το υδρογόνο περιγράφεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ως «ευέλικτη μορφή ενέργειας», η οποία έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης και εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε κάποιοι το αποκαλούν «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.

Πηγή: insider.gr