Επενδύσεις 300 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε επαγγελματικά ακίνητα το α΄ εξάμηνο


Συμφωνίες για την αγορά επενδυτικών ακινήτων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ αναμένεται σημαντική επιτάχυνση των σχετικών επενδύσεων κατά το υπόλοιπο του 2021, αναφέρει σχετική έκθεση της Danos/BNP Paribas Real Estate, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων. Μεταξύ άλλων, η κοινοπραξία της Noval του ομίλου Βιοχάλκο και του επενδυτικού fund Brooklane Capital προχώρησε στην απόκτηση του ακινήτου της πρώην Kodak στο Μαρούσι, αντί 28,5 εκατ. Επίσης, η Trade Estates του ομίλου Φουρλή υπέγραψε συμφωνία ύψους 55 εκατ. με τη Lamda Development για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου επιφάνειας 30.000 τ.μ. στο Ελληνικό. Ακόμα, επένδυση 7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση αποθήκης 11.630 τ.μ. στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε η Trastor, ενώ η Intercontinental International απέκτησε το κτίριο γραφείων της GlaxoSmithKline, στο Χαλάνδρι, αντί 12 εκατ.


Στην ανάλυσή της, η Danos/BNP Paribas Real Estate αναφέρει ότι τα κτίρια γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών και τα logistics συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οσον αφορά την αγορά γραφείων, το ποσοστό κενών γραφείων διαμορφώνεται σήμερα σε 15% κατά μέσον όρο στην Αττική, βαίνοντας μειούμενο, με το μέσο ενοίκιο να αγγίζει τα 18 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Σήμερα κατασκευάζονται 42.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων, ενώ το συνολικό απόθεμα (όλων των κατηγοριών γραφείων) αγγίζει τα 2,58 εκατ. τ.μ.

Αντίστοιχα, ο τομέας των αποθηκευτικών χώρων/logistics έχει εξελιχθεί σε βασική πηγή ζήτησης τόσο από τους χρήστες όσο και από τους επενδυτές. Κατά το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκαν επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπό κατασκευήν βρίσκονται νέοι χώροι επιφάνειας 80.000 τ.μ. Το μέσο ενοίκιο για σύγχρονες αποθήκες ανέρχεται σε 4,25 ευρώ/τ.μ., με το μέσο ποσοστό κενών χώρων να μην ξεπερνά το 8%.

Η ζήτηση αφορά κυρίως χώρους της τάξεως των 20.000 τ.μ. σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα, όπου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics αναζητούν χώρους για να αναπτυχθούν, ενώ εντός των μεγάλων αστικών κέντρων υπάρχει ζήτηση για επιφάνειας από 500 έως 2.000 τ.μ.

Ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις λόγω της πανδημίας και της διακοπής λειτουργίας της αγοράς για ένα σημαντικό μέρος και του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ωστόσο, πλέον ο κλάδος αρχίζει να σταθεροποιείται, καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση. Τα καταστήματα στις δημοφιλέστερες εμπορικές «πιάτσες» και τα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος της επενδυτικής ζήτησης, καθώς εκεί εντοπίζεται και η σημαντικότερη ζήτηση για νέες μισθώσεις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, το ύψος των αγοραπωλησιών εμπορικών καταστημάτων διαμορφώθηκε σε 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι νέες μισθώσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, καθώς οι αλυσίδες βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων ανάπτυξης νέων φυσικών σημείων παρουσίας, μετά και τη σημαντική άνοδο της απήχησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

του Νίκου Ρουσάνογλου
kathimerini.gr