Το φθινόπωρο η λύση για τα αυθαίρετα Κατηγορίας 5 μέσω ΗΤΚ


Το φθινόπωρο και αποκλειστικά μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (ΗΤΚ) αναμένεται να δοθεί η πολυαναμενόμενη λύση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, η δυνατότητα τακτοποίησης των οποίων σταμάτησε οριστικά με το κλείσιμο της πλατφορμας τον Οκτώβριο του 2020.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Προϋπόθεση βέβαια για την υπαγωγή αυθαιρέτων αυτής της κατηγορίας θα είναι ο έλεγχος όλων των αιτήσεων μίας προς μίας με το υπουργείο να αναζητεί ήδη λύση μέσω δορυφορικών εικόνων ώστε να μπορούν να γίνουν οι συγκρίσεις και να αρχίσουν οι αυστηροί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι όταν μιλάμε για αυθαίρετα της κατηγορίας 5, εννοούμε τα λεγόμενα «βαριά» αυθαίρετα, τα οποία είτε στερούνται εντελώς άδειας ή έχουν υπερβάσεις πέραν της αδείας σε όρους δόμησης πάνω από 40% στην κάλυψη ή τη δόμηση ή πάνω από το 20% στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

Σε κάθε περίπτωση η λύση, την οποία επεξεργάζονται στο υπουργείο και θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το προσεχές φθινόπωρο δε θα αφορά αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011, καθώς διατηρείται η «κόκκινη γραμμή» που έχει τεθεί για την τακτοποίηση ακινήτων με υπερβάσεις. Τα βασικά σημεία, στα οποία θα στηρίζεται η επαναλειτουργία της πλατφόρμας τακτοποίησης για τα βαριά αυθαίρετα:
  • Η λύση που θα δοθεί θα είναι δεσμευτικά και αποκλειστικά μέσω της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίου, στην πλατφόρμα της οποίας θα δηλωθούν κανονικά όλα τα υπό τακτοποίηση αυθαίρετα αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
  • Θα γίνεται έλεγχος σε όλες τις υπαγωγές δηλώσεων για την κατηγορία 5. Ο έλεγχος στην περίπτωση των εν λόγω δηλώσεων δε θα είναι δειγματοληπτικός στο 5% του συνόλου, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία, αλλά οι υπαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ελέγχονται αυστηρά μία προς μία, ολοκληρωτικά και προς κάθε κατευθυνση, ενώ καμία υπαγωγή δε θα εισέρχεται στην πλατφόρμα άνευ ελέγχου και παρατηρήσεων.

Τα χρήματα, τα οποία θα συγκεντρώνονται από τις υπαγωγές, στόχος είναι να κατευθύνονται στην κάλυψη αποζημιώσεων για οικόπεδα, που έχουν δεσμευτεί με ρυμοτομική απαλλοτρίωση με στόχο τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία κοινόχρηστων κοινωφελών χώρων ή την υλοποίηση παλαιότερων σχεδίων πόλης ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο.



Οι εξαιρέσεις

Στο τοπίο της διακοπής τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, έχει προστεθεί και το «παράθυρο» που άφησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ώστε να μπορούν να τακτοποιούν ακίνητα από πλειστηριασμούς οι τράπεζες, την ώρα που η πόρτα για τους πολίτες είχε οριστικά σφραγιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατ΄εξαίρεση και έως το 2025 μπορούν να τακτοποιούν αυθαίρετα κτίσματα κατηγορίας 5:
  1. οι τράπεζες, στις οποίες περιέρχονται μετά από πλειστηριασμούς ή μέσω leasing.
  2. Οι κληρονόμοι αυθαιρέτων, αλλά όχι οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δεδομένου ότι παραμένουν εκτός ρύθμισης και κατά συνέπεια παράνομα δεν μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν.
  3. Οι ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαιρέτων εφοσον εντάσσονται σε περιοχές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμα και εάν τα ίδια ακίνητα δεν έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή. Ετσι, ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου σε μια τέτοια περιοχή μπορεί να το τακτοποιήσει απλώς επειδή είναι ενταγμένο στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, ενώ κάποιος άλλος ακόμα και σε όμορο δήμο δεν έχει την ίδια δυνατότητα.

Έως το τέλος Μαίου, οι υπαγωγές για τις κατ΄εξαίρεση τακτοποιήσεις της κατηγορίας 5 ανέρχονταν σε
  • 85 ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού
  • 159 ακίνητα που αποκτήθηκαν κατόπιν κληρονομικής διαδοχής
  • 5 ακίνητα που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing
  • 2 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην εταιρία ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)
  • 1.105 ακίνητα περιοχών κηρυγμένων το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προστασίας


Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα πρόστιμα της κατηγορίας 5

Σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν υπολογιστεί τα έσοδα του Δημοσίου από τα πρόστιμα που προέρχονται από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 με τους δύο νόμους, τον 4178 και τον 4495, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Ταγαράς.

Βάσει των επίσημων δεδομένων:
  • Τα τ.μ. των χώρων κύριας χρήσης που δηλώθηκαν στην κατηγορία 5 αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των συνολικά δηλωθέντων τετραγωνικών
  • Για τους βοηθητικούς χώρους που δηλώθηκαν και ανήκουν στην ίδια κατηγορία το ποσοστό ανέρχεται σε πάνω από το 45%.
  • Πάνω από το 62% των συνολικών προστίμων από τις υπαγωγές και δηλώσεις αυθαιρέτων αφορούν την κατηγορία 5 και τα τετραγωνικά αυτής της κατηγορίας.
  • Πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα πρόστιμα της κατηγορίας 5

Πληροφορίες από ethnos.gr