Η "καρδιά" του εμπορικού πλοίου Ever Given που έκλεισε τη διώρυγα του Σουέζ



Τις τελευταίες μέρες, η κλασική επικαιρότητα των δελτίων έκανε ένα διάλειμμα από τον κορωνοϊό και ταξίδεψε μέχρι το Σουέζ, όπου σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό. Το θεόρατο εμπορικό πλοίο Ever Given «γύρισε», μπλοκάροντας τη σημαντικότερη εμπορική δίοδο του πλανήτη! Ο «Λεβιάθαν» της Evergreen Marine Corp. προκάλεσε πανικό στις εμπορικές συναλλαγές, οικονομικά (και κυριολεκτικά) εμφράγματα και μετετράπη σε μηχανή παραγωγής memes.

Τώρα που η διώρυγα ξεφράκαρε, θα ασχοληθούμε με μια άλλη μηχανή: αυτή που δίνει κίνηση σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά καράβια του πλανήτη. Για να μπλοκάρει ολόκληρη διώρυγα του Σουέζ, εξάλλου, απαιτείται να γίνει «στραβή» με πλοίο τέτοιου μεγέθους. Το Ever Given φτάνει τα 400 μέτρα σε μήκος και μπορεί να μεταφέρει έως 20.124 κοντέινερ, με το ωφέλιμο φορτίο να ξεπερνά τους 200.000 τόνους! Προκειμένου να κινηθεί ο εν λόγω γίγας, απαιτείται το έργο του Mitsui-MAN B&W 11G95ME-C9. Ενός κινητήρα, που είναι μεγαλύτερος από πολλά διώροφα σπίτια!


Αποτελεί προϊόν τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ Ιαπωνίας, Γερμανίας και Κορέας. Mitsui και MAN φροντίζουν για τη σχεδίαση και την εξέλιξη, με την κατασκευή να εναπόκειται στην Doosan («Ντου-Σαν», όχι «Ντούσαν»). Αριθμεί 11 κυλίνδρους και είναι δίχρονος ντίζελ, με ποσοστό θερμοδυναμικής απόδοσης που αγγίζει το 50%. Η ακριβής χωρητικότητα δεν γνωστοποιείται, πέρα από τα στοιχεία που αναγράφονται στην κωδική ονομασία. Το «G» σημαίνει «Green Ultra Long Stroke», όπερ εστί πολύ μακριά διαδρομή στο έμβολο. Το «95» παραπέμπει στη διάμετρο σε εκατοστά. Κάθε κύλινδρος, δηλαδή, έχει διάμετρο 95 cm! Σε αντιπαραβολή, ο μεγαλύτερος κινητήρας στον κόσμο -ο Wärtsilä RT-flex96C- έχει διάμετρο εμβόλου 96 εκατοστών.


Η μέγιστη ισχύς ανέρχεται στα 75.570 kW, ή 103.000 ίππους στις 84 σ.α.λ.! Συνήθως λειτουργεί στις 79 σ.α.λ., με την απόδοση να περιορίζεται στους 79.000 ίππους. Με 5 στροφές ανά λεπτό παραπάνω, δηλαδή, +24.000 ίπποι! Στοιχεία βάρους επίσης δεν ανακοινώνονται, όμως οι μεγαλύτερες μηχανές πλοίων μπορούν να φτάσουν μέχρι τους 2.300 τόνους, με το κάθε πιστόνι να ζυγίζει έως 5,4 τόνους! Ο κινητήρας δίνει ισχύ σε μια μονή προπέλα, που στέλνει το Ever Given σε μια τελική ταχύτητα 22,8 κόμβων (41,8 χλμ./ώρα). Για τις μανούβρες προσέγγισης-αποχώρησης λιμανιού, υπάρχουν δυο πλευρικοί ωστήρες, με ισχύ 3.400 ίππων έκαστος.


Παρ’ όλη την επιβλητική παρουσία τους, ωστόσο, κινητήρες όπως αυτός του Ever Given επιβαρύνουν το περιβάλλον με τεράστιες ποσότητες ρύπων. Σύμφωνα με το International Council on Clean Transportation (ICCT), το σύνολο των θαλασσίων μεταφορών εκπέμπει περισσότερο CO2 από ολόκληρες χώρες! Το 2015, για παράδειγμα, το ICCT αναφέρει πως παρήχθησαν 820 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από τα εμπορικά πλοία. Αν αυτή η τιμή αντιστοιχούσε σε χώρα, θα μιλούσαμε για την 6η πιο ρυπογόνα του πλανήτη!


Πηγή: autogreeknews.gr