Κινητοποίηση όλων των παρατάξεων του δήμου Καλαμαριάς για τη μαρίνα Αρετσούς



Πολιτική πίεση θέλει να ασκήσει ο δήμος Καλαμαριάς προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις σχετικά με την μαρίνα της Αρετσούς. Σήμερα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ενώ αύριο, συνοδευόμενος από δύο εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τους Θεοδόση Μπακογλίδη και Άρη Τεμεκενίδη θα συναντηθούν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδο Λαμπίρη.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς μέχρι τις 11 Μαΐου 2021. Σε δεύτερη φάση, και αφού γίνει προεπιλογή, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς είχε εκφραστεί θετικά, επί της αρχής, στην προοπτική αξιοποίησης της μαρίνας, θέτοντας ως όρους την μακροχρόνια παραχώρηση στο δήμο της πλαζ και τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου για τους αλιείς που βρίσκονται σήμερα στο χώρο της μαρίνας. Έντονο προβληματισμό προκαλούν και οι προβλέψεις στην περιβαλλοντική μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για ανάπτυξη ξενοδοχείου και ψηλών κτιρίων στο χερσαίο τμήμα της μαρίνας. Ο δήμος ζητά να μειωθεί στο μισό ο συντελεστής δόμησης (από 0.20 σε 0,10) κα να μειωθεί το ύψος κτιρίων, ώστε να μην δοθεί έμφαση στο real estate αλλά στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, και να διαχυθούν τα οφέλη από την οικονομική ανάπτυξη της μαρίνας σε όλη την τοπική κοινωνία.


Παράλληλα με την πολιτική πίεση, ο δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει και όλα τα μέσα που παρέχει ο νόμος, προκειμένου να παγώσει τη διαδικασία που δρομολόγησε το ΤΑΙΠΕΔ για να κερδίσει χρόνο και να συνεχιστεί ο διάλογος, με στόχο να ληφθεί υπόψιν και η άποψη της τοπικής κοινωνίας

Σοφία Χριστοφορίδου
Πηγή: makthes.gr