Αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις με μικρότερο πέναλντιΤελευταία ευκαιρία για να δώσουν τα ακίνητά τους από υπέρογκα πρόστιμα, αποκαλύπτοντας στους δήμους τα ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν ενταχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία ανοίγει ξανά τον δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων, αλλά με την επιβολή πέναλντι στους ιδιοκτήτες που έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση.


Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα και όσον αφορά τον ΤΑΠ, μπορεί να φθάσουν και το 200% του τέλους που αναλογεί, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% της αρχικής οφειλής.


Με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.


Οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, θα μπορούσαν, όπως λένε αρμόδιες πηγές, να ανοίξουν τον Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της εκκαθάρισης των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που υποβλήθηκαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.


Η νέα διάταξη θα πατάει πάνω στην πρόταση ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

– 20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη της επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

– 25% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.

– 30% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.

– 35% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

– 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει έπειτα από 30 μήνες

– 50% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας


Πηγή: dikaiologitika.gr