Munich Re: Στο 39% οι ασφαλισμένες φυσικές καταστροφές του 2020


Στα $210 δις εκτιμά τις παγκόσμιες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2020 η Munich Re, από τα οποία περίπου $82 δις ήταν ασφαλισμένα. Τόσο οι συνολικές ζημιές όσο και οι ασφαλισμένες ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι το 2019 ($166 δις και $57 δις, αντίστοιχα).

Τα $95 δις (2019: $51 δις) των συνολικών ζημιών και τα $67 δις των ασφαλισμένων ζημιών (2019: $26 δις) αφορούσαν φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στις ΗΠΑ.

Συνολικά το 2020 χάθηκαν 8.200 ζωές από φυσικές καταστροφές.

Όπως προκύπτει το 60% περίπου των ζημιών από φυσικές καταστροφές το 2020 ήταν ανασφάλιστες. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας ήταν αξιοσημείωτο ότι μόνο ένα μικρό μέρος των ζημιών ήταν ασφαλισμένο. Η πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή του έτους ήταν οι σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα κατά τη διάρκεια των θερινών βροχών. Οι συνολικές απώλειες από τις πλημμύρες ανήλθαν σε περίπου $17 δις και μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένες. Σύμφωνα με τη Munich Re, οι ασφαλιστικές λύσεις είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας, με άλλα λόγια την ικανότητα επιστροφής στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό.

«Οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό, τι το προηγούμενο έτος. Τα μεγάλα ποσά που καταγράφηκαν, είτε μιλάμε για τυφώνες, μεγάλες πυρκαγιές ή καταιγίδες στις ΗΠΑ, προκαλούν ανησυχία. Η κλιματική αλλαγή θα διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο σε όλους αυτούς τους κινδύνους. Πριν από πέντε χρόνια στο Παρίσι, η παγκόσμια κοινότητα έθεσε ως στόχο να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C. Είναι καιρός να δράσουμε», τονίζει ο κ. Torsten Jeworrek, μέλος του ΔΣ της Munich Re.

Οι ζεστές χρονιές συνεχίζονται – Ακραίες θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο

Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2020 συνέχισε να είναι μία ακόμα πολύ ζεστή χρονιά. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία (Ιανουάριος έως Νοέμβριος) το 2020 ήταν περίπου 1,2°C υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1880-1900) –μόλις 0,01°C από το 2016, που ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Οι περιοχές βόρεια του Αρκτικού Κύκλου σημείωσαν απότομη αύξηση της θερμοκρασίας υπερδιπλάσια από τη μέση παγκόσμια αύξηση. Σε περιοχές της βόρειας Σιβηρίας, σημειώθηκαν εκτεταμένες πυρκαγιές και θερμοκρασίες άνω των 30°C.

Ο κ. Ernst Rauch, Chief Climate and Geo Scientist στη Munich Re, σχολίασε σχετικά: «Ακόμα κι αν οι καταστροφές λόγω καιρού για ένα χρόνο δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή και πρέπει να μελετηθεί μια μεγαλύτερη περίοδος για να εκτιμηθεί η σημασία τους, αυτές οι ακραίες τιμές ταιριάζουν με τις αναμενόμενες συνέπειες μιας δεκαετούς τάσης θέρμανσης για την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς που επηρεάζει τους κινδύνους. Ένας αυξανόμενος αριθμός θερμικών κυμάτων και ξηρασίας τροφοδοτούν πυρκαγιές, και σοβαροί τροπικοί κυκλώνες και καταιγίδες γίνονται πιο συχνές. Η έρευνα δείχνει ότι γεγονότα όπως τα φετινά θερμά κύματα στη βόρεια Σιβηρία είναι 600 φορές πιο πιθανό πλέον να συμβούν από ό,τι στο παρελθόν».

Η Β. Αμερική υπέφερε από τις μεγαλύτερες ζημιές

Από τις δέκα πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές του 2020, οι έξι συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πιο καταστροφικό συμβάν ήταν ένας τυφώνας κατηγορίας 4, η Laura, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές από τον άνεμο και την καταιγίδα και εκτεταμένες πλημμύρες που εκτείνονταν πολύ μακριά στην ενδοχώρα. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε $13 δις, με τις ασφαλισμένες να φτάνουν τα $10 δις.

Η εποχή των τυφώνων στο Βόρειο Ατλαντικό το 2020 ήταν ιδιαίτερα δραστήρια, με 30 καταιγίδες, 13 από τις οποίες έφτασαν σε επίπεδο τυφώνα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2005 (28 καταιγίδες, 15 τυφώνες). Ιδιαίτερα υψηλός (12) ήταν και ο αριθμός των τυφώνων που προσέγγισαν την ξηρά. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν εννέα. Οι συνολικές απώλειες από την εποχή των τυφώνων στη Βόρεια Αμερική ανήλθαν σε $43 δις, εκ των οποίων τα $26 δις ήταν ασφαλισμένα.

Καταιγίδες στα μεσοδυτικά της Αμερικής

Στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις πιο δαπανηρές καταστροφές της χρονιάς ήταν ένα ισχυρό «derecho», μια σειρά από ταχέως κινούμενες σοβαρές καταιγίδες που έπληξαν τα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ, στις 10 Αυγούστου, προκαλώντας απώλειες $6,8 δις. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η πολιτεία της Αϊόβα, όπου καταστράφηκαν αρκετά εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας. Το derecho ήταν μόνο ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα σε μια πολύ δραστήρια χρονιά απωλειών σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των καταιγίδων. Οι συνολικές απώλειες των $40 δις, εκ των οποίων τα $30 δις ήταν ασφαλισμένα, ήταν σημαντικά υψηλότερες από του προηγούμενου έτους ($30 δις και $20 δις αντίστοιχα).

Οι συνθήκες ξηρασίας τροφοδότησαν πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο και το Όρεγκον

Για άλλη μια φορά, μια σειρά από μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων πυρκαγιών (όσον αφορά τις περιοχές που έκαψαν) στην Καλιφόρνια και το Κολοράντο. Οι συνθήκες ξηρασίας, ιδιαίτερα σε όλη τη βόρεια Καλιφόρνια και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, βοήθησαν να τροφοδοτηθούν δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές. 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτών των πυρκαγιών. Συνολικά, οι απώλειες από τις πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν σε περίπου $16 δις, εκ των οποίων τα $11 δις ήταν ασφαλισμένα.

Ασία: Σοβαροί κυκλώνες και πλημμύρες

Στην Ασία, οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2020 ήταν χαμηλότερες από ό, τι το προηγούμενο έτος, αν και οι καλοκαιρινές πλημμύρες στην Κίνα ήταν το πιο κοστοβόρο μεμονωμένο συμβάν παγκοσμίως. Οι συνολικές απώλειες στην Ασία ανήλθαν σε $67 δις (2019: $77 δις), με τις ασφαλισμένες ζημίες να φτάνουν τα $3 δις ($18 δις).

Στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, ο κυκλώνας Amphan, που προσέγγισε την ξηρά, στις 20 Μαΐου, στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές, ήταν ο πιο κοστοβόρος τροπικός κυκλώνας της χρονιάς. Οι απώλειες ανήλθαν σε $14 δις, πολύ λίγα από τα οποία ήταν ασφαλισμένα. Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, το γεγονός αυτό υπογράμμισε επίσης το υψηλό ασφαλιστικό κενό, κάτι που εμποδίζει επανειλημμένα την οικονομική ανάπτυξη.

Στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, ο τροπικός κυκλώνας Haishen εξελίχθηκε στον πρώτο σούπερ τυφώνα του 2020 για την περιοχή του Ειρηνικού. Οι συνολικές απώλειες που προκάλεσε ανήλθαν σε $1,2 δις, εκ των οποίων τα $0,8 δις ήταν ασφαλισμένα.

Οι φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη ευτυχώς είναι χαμηλές

Στην Ευρώπη, το 2020 η κατάσταση ήταν σχετικά πιο ήπια. Οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε $12 δις (€10,6 δις), με τις ασφαλισμένες να ανέρχονται σε $3,6 δις (€3,1 δις). Οφείλονταν κυρίως στις έντονες βροχοπτώσεις κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου στη νότια Γαλλία και την Ιταλία, όπου σε ορισμένες περιοχές έπεσε βροχή έως και 400 mm (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) σε διάστημα έξι ωρών. Στις αρχές Οκτωβρίου, μάλιστα, η παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δέχτηκε έως και 600 mm βροχής σε μία ημέρα. Οι επακόλουθες πλημμύρες κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια, γέφυρες και δρόμους.

Στις 29 Δεκεμβρίου, η Κροατία υπέστη τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 140 χρόνων. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα. Χάρη στη χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής κοντά στο επίκεντρο, τα ποσά των απωλειών αναμένεται να είναι περιορισμένα, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Τον Μάρτιο, σεισμός μεγέθους 5,3 έπληξε την περιοχή βόρεια του Ζάγκρεμπ. Το επίκεντρο ήταν μόλις 10 χλμ. από την πόλη του Ζάγκρεμπ. Οι απώλειες περιουσίας ανήλθαν σε $1,8 δις (€1,6 δις).

πηγή: aagora.gr