Μαγνητικό τρένο κινείται με 620 χλμ/ώρα


H Κίνα παρουσίασε μαγνητικό τρένο που κινείται με 620 χλμ/ώρα

Τρένο που χρησιμοποιεί τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 620 χιλιόμετρων ανά ώρα αποκάλυψε η Κίνα.


Το τρένο κινείται σε υπεραγωγούς υψηλών θερμοκρασιών και μοιάζει σα να επιπλέει πάνω σε μαγνητισμένες ράγες. Το πρωτότυπο, μήκους 21 μέτρων, παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ στην πόλη Chengdu της επαρχίας Σιτσουάν, στις 13 Ιανουαρίου. Ερευνητές του πανεπιστημίου κατασκεύασαν παράλληλα ράγες μήκους 165 μέτρων για να παρουσιάσουν μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα «τόσο της όψης όσο και της αίσθησης του τρένου όταν θα εκτελεί δρομολόγια», σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Xinhua.


Ο καθηγητής He Chuan, του Southwest Jiaotong University, που εργάστηκε στο εγχείρημα, υποστήριξε πως το τρένο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε διάστημα τριών έως δέκα ετών. Όπως σημείωσε, στη Σιτσουάν εντοπίζονται σπάνιοι πόροι οι οποίοι βοηθούν στην κατασκευή μόνιμων μαγνητικών ραγών που βοηθούν στο να πραγματοποιούνται τα πειράματα γρηγορότερα.


Στην Κίνα αναπτύσσεται το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας που εκτείνεται σε πάνω από 37.000 χιλιόμετρα αλλά έχει δρομολογηθεί και το γρηγορότερο τρένο του κόσμου.


Το πρώτο τρένο με τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης ξεκίνησε τα δρομολόγια στην Κίνα το 2003 αγγίζοντας τα 431 χιλιόμετρα την ώρα και μεταφέρει επιβάτες στο αεροδρόμιο της Σαγκάης.