Τα project της Ελλάδας που προσελκύουν αμερικανούς επενδυτές


Τις τεράστιες προοπτικές σε μια ποικιλία βασικών τομέων που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα σημαντικά βήματα και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έκανε αλλά και πρόκειται άμεσα να προωθήσει η κυβέρνηση, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης, στην ελληνική Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής που άρχισε την Τρίτη 1/12 και ολοκληρώνεται αύριο υπό τη διοργάνωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να εξερευνήσουν τις πολλές και μοναδικές επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας και να διατυπώσουν τα επιχειρηματικά σχέδια και τους στόχους τους.


Στην παρέμβασή του ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις σταθερές και αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, βάσει των οποίων από το 2016 έως το 2019, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%, με το διμερές εμπόριο να φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ το 2019.


Τα project που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς επενδυτές

Πρόκειται για μία διευρυμένη εμπορική σχέση που εκδηλώθηκε, όπως διευκρίνισε, και σε ένα προηγούμενο διμερές φόρουμ, καθώς και στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, φέτος, με μία ατζέντα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εμπορικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών όπου αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συζήτησαν την Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας της Ελλάδας, την πιθανή αμερικανική επένδυση στο ναυπηγείο Ελευσίνας και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, την υλοποίηση ορισμένων κοινών εμπορικών και επενδυτικών σχεδίων, καθώς και τη συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας, όπως δίκτυα 5G, Τεχνητή Νοημοσύνη, Cybersecurity, Cloud Technologies και χρήση τεχνολογικών εφαρμογών για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.


Η Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας, έχει γίνει ένας πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, η ελληνική οικονομία είχε εισέλθει σε μια ισχυρή φάση ανάπτυξης και υποδέχτηκε νέες εισροές ξένων επενδύσεων. Χάρη σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της τελευταίας 10ετίας η χώρα έχει αναδιαρθρώσει την οικονομία της, εξορθολογίσει τα δημοσιονομικά της και ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Αναπροσανατολίστηκε στις παγκόσμιες αγορές, προσέλκυσε ρεκόρ ΑΞΕ και πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών, ενώ έχει γίνει ένα νέο κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.


Περισσότερες από 36 σημαντικές μεταρρυθμίσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

Ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφήνισε ότι τους τελευταίους 18 μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει περισσότερες από 36 σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που κυμαίνονται από μειώσεις φόρων έως δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ φέτος θέσπισε και μία νέα νομοθεσία για την αειφόρο ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση πλούσιων επενδυτών και συνταξιούχων από το εξωτερικό. Παράλληλα, έκανε μνεία στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους 12 μήνες, με προτεραιότητα στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις συμβάσεις δημοσίων έργων, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον εξορθολογισμό του συστήματος δικαιοσύνης.


Αναφερόμενος στην πανδημία, ως καταλύτη, επισήμανε την αναβάθμιση της συνολικής ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προσφέρει τώρα εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες διαδικτυακά. Ένα ψηφιακό άλμα, όπως το χαρακτήρισε, που θα έχει εκτεταμένες θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ώστε ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας αβεβαιότητας, η Ελλάδα να είναι ένας πολλά υποσχόμενος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε εκτενώς και στα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης έως ότου η οικονομία μπορέσει να ανακάμψει.


Περισσότερο από 70% των επενδυτών κρίνουν θετικά τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης
Τέλος, αναλύοντας την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών, είπε ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, περισσότερο από το 70% των επενδυτών έχουν τώρα θετική -ή πολύ θετική- άποψη της συνολικής απόκρισης της Ελλάδας, των μέτρων στήριξης και της ανάπτυξης των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι η χώρα προσφέρει τεράστιες προοπτικές σε μια ποικιλία βασικών τομέων, από την ενέργεια έως τις υποδομές, από την τεχνολογία έως τον τουρισμό. Παρά την πανδημία, υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχουν σήμερα οκτώ τομείς της οικονομίας που είναι ιδιαίτερα ώριμοι για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις, και οι οποίοι προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικές ευκαιρίες, καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ