Σε Έλληνα καθηγητή Νανοτεχνολογίας το βραβείο Μπλαβάτνικ για νεαρούς επιστήμονες


Ο 40χρονος Έλληνας καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον Θέμης Προδρομάκης είναι μεταξύ των φετινών νικητών του Βραβείου Μπλαβάτνικ, γνωστού ως βραβείου «Νόμπελ» για επιστήμονες κάτω των 42 ετών.


Η διάκριση συνιστά αναγνώριση της ήδη πολυετούς εργασίας του Δρ. Προδρομάκη πάνω στα 'memristors', σύντμηση του memory-resistor που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη», μιας επανάστασης στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών που συνδέει τη μικροηλεκτρονική με τη βιολογία και ανοίγει ορίζοντες για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.


Το βραβείο χορηγείται από το Ίδρυμα της οικογένειας Μπλαβάτνικ και την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και κριτές είναι κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πολλοί Νομπελίστες. Αναγνωρίζει τη δουλειά νεαρών επιστημόνων που «ήδη αλλάζουν την επιστήμη και την κατανόηση του κόσμου» και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 δολαρίων.


Τα memristor είναι ημιαγωγοί δέκα φορές μικρότεροι σε μέγεθος από τα τρανζίστορ και έχουν μεταξύ άλλων την ιδιότητα αποθήκευσης πολλαπλών δεδομένων και ταχύτατης επεξεργασίας τους.


Ξεκινώντας από αυτή τη βάση ο Δρ Προδρομάκης και η ομάδα του καταπιάνονται με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ερευνητών, την ανάπτυξη τεχνητών νευρωνικών δικτύων.


Τα memristor προσδίδουν στους υπολογιστές την αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και την ικανότητα να επεξεργάζονται, να συνδυάζουν και να αποθηκεύουν τις πληροφορίες με τρόπο που παραπέμπει στο τελειότερο όργανο που δημιούργησε η εξέλιξη.


Η ομάδα του πέτυχε πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικό και πρωτοποριακό επίτευγμα, να θέσει σε «συνομιλία» βιολογικούς και τεχνητούς νευρώνες και μάλιστα μέσω διαδικτύου.


Η δουλειά του αξιοποιείται ήδη από κολοσσούς του τομέα των ηλεκτρονικών και οργανισμούς ανά τον κόσμο.


Ο Έλληνας ερευνητής δήλωσε στο ΣΚΑΙ υπερήφανος για τη διάκριση: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η συνεισφορά μου στον τομέα της νανοτεχνολογίας αναγνωρίζεται με αυτό το σημαντικό βραβείο. Τα memristor φέρνουν την επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας, αντικαθιστώντας τα τρανζίστορ τα οποία για πάνω από 70 χρόνια χρησιμοποιούνται ως τα βασικά συστατικά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση πρωτότυπων συστημάτων που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των συμβατικών ηλεκτρονικών και φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά μας».



Πηγή: skai.gr