Επεκτείνεται το «Εξοικονομώ» με 3 δισ. και στις επιχειρήσεις




Τρια δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το άνοιγμα του «Εξοικονομώ» και σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Τί έδειξε η έκθεση του ΙΕΝΕ για το ενεργειακό τοπίο της χώρας.


Την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επεκταθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» σε επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια τόνισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για το 2020. Η κ. Σδούκου σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο προχωράει στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και όπως είπε «στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα φέρουμε τον νέο νόμο για τη δεύτερη φάση της απλοποίησης».


Ειδικότερα, η κ. Σδούκου τόνισε «αν δεν τις απλοποιήσουμε τις διαδικασίες τόσο στους διαχειριστές σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όσο και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ». Είπε επίσης ότι αναβαθμίζεται το πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και να υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις.


Αναφερόμενη στο στόχο του υπουργείου για 60.000 ενεργειακές ανακαινίσεις κτηρίων μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ σημείωσε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος και του προγράμματος σε επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια για το οποίο το υπουργείο έχει ζητήσει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility, RRF), χωρίς να αναφερθεί πιο αναλυτικά ωστόσο στο χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο διάθεσης των επιπλέον ποσών.