Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής 2020



Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου-φέτος δηλαδή, στις 05 Οκτωβρίου 2020. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) με 1.300.000 μέλη παγκοσμίως και στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του αρχιτέκτονα, που είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής και επιλέγοντας κάποιες από τις γραφιστικές αναπαραστάσεις – doodles- της Google για να τιμήσει τους αρχιτέκτονες, κάνουμε αναφορά σε μερικούς από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της ιστορίας.


Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/



Walter Gropius(1883 -1969)

Ένας από τους πιο σεβαστούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. O Walter Gropius ήταν ένας από τους «πατέρες» του Μοντερνισμού και ιδρυτής του Bauhaus, της γερμανικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής σχολής, που λειτούργησε την περίοδο 1919-1933. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας, γενικά, πίστευε πως οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες πρέπει να έχουν την ίδια, θεμελιακή, αισθητική μόρφωση και ανάπτυξη. Αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, είναι όλα τμήματα του οικοδομείν».


Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/



Frank Loyd Wright ( 1867-1959)

Δεν είναι τυχαίο που οκτώ κτίρια του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Loyd Wright έχουν εγγραφεί στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα κτίριά του, αποτέλεσαν την εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Με κύρια χαρακτηριστικά τη χωρική χειραγώγηση και αφαίρεση, τις φυσικές μορφές, ο Frank Loyd Wright υποστήριξε την οργανική αρχιτεκτονική ως μια επανερμηνεία και όχι μια μίμηση, του φυσικού κόσμου/χώρου. Κάπως έτσι δήλωνε ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο της όπως ένας ζωντανός οργανισμός, έτσι και ένα κτίριο πρέπει να ενσωματωθεί στην εποχή του, μέσω της δημιουργίας ενός δεσμού με τον ίδιο τον τόπο που θα εγκατασταθεί. Ουσιαστικά, με αυτά τόνιζε ότι το οικοδόμημα, ενεργεί σαν ένα μέρος του περιβάλλοντος ενός οργανισμού, που μπορεί να υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, και που δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί ή να συναρμολογηθεί οπουδήποτε αλλού, αποκλίνει εντελώς από την προηγούμενη τεχνογνωσία του αιώνα του, και από τη φιλοσοφία τυποποίησης.


Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/




Ludwig Mies van der Rohe(1886-1969)

Ο ξακουστός αρχιτέκτονας που επηρέασε τις μάζες. Γνωστός μινιμαλιστής και υπερασπιστής του “less is more” , της αυθεντικότητας-καθαρότητας της φόρμας, της αξίας της κατασκευής και της υλικότητας. Με σταθερή συνέπεια στον σχεδιασμό του, την συνεχή αναζήτηση του για το ερώτημα ή το πρόβλημα της εποχής του, προσπαθούσε πάντα να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα και να βρει λύσεις σε αυτό που αποκαλούσε την αλήθεια της εποχής. Ο Mies van der Rohe έλεγε ότι η αρχιτεκτονική επιτυγχάνεται μέσω ενός συνόλου και όχι μόνο μέσω ενός σχεδίου, που σημαίνει ότι η δομή και η μορφή είναι αλληλένδετα κομμάτια, είναι η σύνδεση των στοιχείων της σύνθεσης.


Με τις πιο πάνω αναφορές υπογραμμίζουμε το ρόλο της αρχιτεκτονικής και του αρχιτέκτονα, καθώς και την σημασία της διατήρησης όλων των κτιρίων του ως ζωτικού μέρους της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής κληρονομιάς.


Της Μικαέλας Χαραλάμπους
Πηγή: maxmag.gr