Σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος (video)

Τρία κορυφαία στο είδος τους ονόματα, η Ford, η Bedrock, μία επιτυχημένη εταιρεία στο χώρο του real estate, και η πασίγνωστη προμηθεύτρια εξαρτημάτων Bosch ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους ξεκινώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόματου-αυτόνομου παρκαρίσματος σε κλειστό γκαράζ, το οποίο πραγματοποιείται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qwxwnyfseHk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Το όλο project θέλει οχήματα δοκιμών της Ford να αλληλεπιδρούν με αισθητήρες που έχει εξελίξει η Bosch στο κλειστό γκαράζ της εταιρείας Bedrock, να σταθμεύουν αυτόνομα, να κινούνται σε σημεία παροχής υπηρεσιών, αλλά και να επιστρέφουν μόνα τους στο χώρο παραλαβής από τον πελάτη. Και όλα αυτά με μία εφαρμογή smartphone που στέλνει τις κατάλληλες εντολές. Φαίνεται λοιπόν, ότι καθώς τεχνολογίες που οδηγούν προς την αυτόνομη οδήγηση κάνουν σιγά σιγά αισθητή την παρουσία τους στη ζωή μας, πολύ σύντομα τα αυτοκίνητά μας θα μπορούν ακόμα και να παρκάρουν μόνοι τους σε κλειστούς χώρους στάθμευσης που θα διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Διευκολύνοντας τον οδηγό

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την οδήγηση, όχι όμως και τη διαδικασία στάθμευσης. Γιατί λοιπόν να μην εκτελεί το όχημα τους απαραίτητους ελιγμούς παρκαρίσματος αυτόνομα; Θέλοντας να απαντήσουν/δώσουν λύση σε αυτό το εύλογο ερώτημα η Ford Motor Company, η Bedrock και η Bosch ξεκινούν, λοιπόν, ένα ερευνητικό project με διασυνδεδεμένα οχήματα δοκιμών της Ford που μπορούν να κινούνται μόνα τους και να παρκάρουν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη στο Assembly Garage της Bedrock στο Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), με τη συνεισφορά έξυπνων υποδομών της Bosch. Πρόκειται για την πρώτη λύση αυτόνομης στάθμευσης οχημάτων – με όχημα που παρκάρει μόνο του σε ένα κλειστό γκαράζ – μέσω αλληλεπίδρασης με την υποδομή που προέρχεται από την Αμερική.
Ford Motor Company, Bedrock & Bosch στο Bedrock’s Assembly Garage στο Detroit

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στη συνοικία Corktown – εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το νέο κέντρο καινοτόμων ιδεών της Ford στον τομέα της κινητικότητας, κοντά στον Κεντρικό Σταθμό του Michigan.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Assembly Garage της Bedrock, του πρώτου project οικιστικής ανασυγκρότησης της εταιρείας στη συνοικία του Corktown. Το όλο εγχείρημα ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Bedrock να συνδυάζει προγράμματα εξέλιξης καινούργιων και παλαιότερων ακινήτων με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στάθμευσης και κινητικότητας – όπως η τρέχουσα εγκατάσταση του πρώτου χώρου αυτόνομης στάθμευσης στο Midwest, με παρκάρισμα και επιστροφή των οχημάτων στο υπόγειο του Free Press Building χρησιμοποιώντας ράμπες-σταθμούς φόρτωσης στο επίπεδο του δρόμου.

Συνδεδεμένα οχήματα και αυτόνομη στάθμευση

Τα διασυνδεδεμένα οχήματα δοκιμών της Ford λειτουργούν αυτόνομα σε μεγάλο βαθμό μέσω επικοινωνίας με την έξυπνη υποδομή στάθμευσης της Bosch (Vehicle-to-Infrastructure – V2I). Οι αισθητήρες της υποδομής αναγνωρίζουν και εντοπίζουν το όχημα, καθοδηγώντας το να παρκάρει, αποφεύγοντας πεζούς και τυχόν άλλα εμπόδια. Εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν κάτι στην πορεία του οχήματος, μπορούν να σταματήσουν ακαριαία την κίνησή του.Φτάνοντας στο γκαράζ, ο οδηγός θα αφήνει το όχημά του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με μία εφαρμογή για smartphone θα στέλνει το όχημα στη θέση στάθμευσης, με αυτόνομους ελιγμούς. Με την ίδια εφαρμογή, ο χρήστης θα ζητά την επιστροφή του οχήματος στον ειδικό χώρο παραλαβής. Με τον τρόπο αυτό, αφενός επισπεύδεται η διαδικασία στάθμευσης, αφετέρου δεν χρειάζεται κανείς να αναζητά το όχημά του επιστρέφοντας στο γκαράζ.

Η νέα εποχή της μετακίνησης απαιτεί συνεργασίες

Το πιλοτικό project στο Assembly Garage ενώνει τη Ford, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στο κόσμο, τη Bedrock, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην πόλη του Ντιτρόιτ, και την Bosch, τον μεγαλύτερο προμηθευτή υποσυστημάτων αυτοκινήτων παγκοσμίως, δείχνοντας τον τρόπο συνεργασίας οργανισμών σε νέες πρωτοβουλίες με θέμα την κινητικότητα.

Μέσα από τα ευρήματα της δοκιμής οι τρεις εταιρείες θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με την εμπειρία του χρήστη, τη σχεδίαση οχημάτων, τη σχεδίαση και υλοποίηση της δομής στάθμευσης για την επέκταση της τεχνολογίας και της εφαρμογής της.


Αποδοτική χρήση χώρου

Οι λύσεις αυτόνομης στάθμευσης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, καθώς συμβάλλουν στην πιο αποδοτική αξιοποίηση τους. Με την αυτόνομη στάθμευση, στην ίδια επιφάνεια μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 20% περισσότερα αυτοκίνητα. Η υλοποίηση θα μπορεί να γίνεται είτε με την εκ των υστέρων εγκατάσταση των σχετικών υποδομών, όπως στο Assembly Garage είτε με την αρχική ενσωμάτωσή τους στη σχεδίαση των νέων γκαράζ.

Εκτός από την αυτόνομη στάθμευση, ένα όχημα μπορεί επίσης να κινείται μόνο του σε διάφορους χώρους μέσα στο γκαράζ ώστε να απολαμβάνει ειδικές υπηρεσίες, όπως φόρτιση της μπαταρίας του ή πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού project, η Ford, η Bedrock και η Bosch θα παρουσιάσουν τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ένα όχημα και τον τρόπο που μπορεί να κινείται από το ένα σημείο εξυπηρέτησης στο άλλο καταλήγοντας στη θέση στάθμευσης, πριν ο χρήστης το καλέσει να επιστρέψει για να φύγουν από το γκαράζ.

Πηγή: stotimoni.gr