Λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Ποιες ημερομηνίες ισχύουν

 Υπενθυμίζεται ότι η παράταση για τη δήλωση των ορθών τετραγωνικών στους δήμους λήγει στις 31 Αυγούστου 2020. Ειδικά για ακίνητα που θα υπαχθούν στο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων ν.4495/17 η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (σύμφωνα με το Αρ. 375 του Ν.4700 - ΦΕΚ 127 Α'/2020).

Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν διορθώσει το Ε9.

Για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει δήλωση θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαιτούνται τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης στο taxisnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δηλώσεις για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης


Η δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών δεν αποτελεί και πολεοδομική τακτοποίηση ή νομιμοποίηση των ακινήτων.

Η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν προβλέπεται ρητώς στο σχετικό Άρθρο του Ν.4647/2019, παρόλα αυτά, ουσιαστικά επιβάλλεται να γίνει τακτοποίηση πριν τη δήλωση για δύο βασικούς λόγους: 
  1. Για να δηλώσετε τα σωστά τετραγωνικά μέτρα και τη χρήση, θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς ποια είναι. Αυτό μπορείτε να το μάθετε μόνο εάν κάνει αυτοψία και αναλυτική αποτύπωση ένας Μηχανικός.
  2. Ακόμη και αν δηλώσετε τα σωστά τετραγωνικά που μέτρησε ένας Μηχανικός χωρίς να προχωρήσετε σε τακτοποίησή τους, αυτό θα το βρείτε μπροστά σας, καθώςπολύ σύντομα ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου / Κτιρίου όπου θα είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε Μηχανικό για την πλήρη και αναλυτική αποτύπωση του ακινήτου και την ανάρτησή του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η πρόθεση του κράτους είναι να γίνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις μεταξύ Κτηματολογίου, Δήμου, Πολεοδομίας, Ε9, Τακτοποιήσεων Αυθαιρέτων και Ταυτότητας Κτιρίου.