Ένα διώροφο σπίτι φτιαγμένο από έναν 3D εκτυπωτή

H τρισδιάστατη εκτύπωση μπαίνει σε ολοένα και σε περισσότερους τομείς της καθημερινότητας μας, προσφέροντας λύσεις και στην αρχιτεκτονική Η βελγική εταιρεία kamp C διαθέτει τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή της Ευρώπης, έχοντας μάλιστα εκτυπώσει ένα ολόκληρο διώροφο σπίτι σε ένα κομμάτι με σταθερό εκτυπωτή. Η διώροφη κατοικία, που βρίσκεται στο Westerlo, στο Βέλγιο, εκτυπώθηκε ως μέρος του ευρωπαϊκού έργου C3PO με την υποστήριξη του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). H ιδέα πίσω από το έργο είναι να ενθαρρύνει τον κατασκευαστικό κλάδο να εφαρμόσει την τρισδιάστατη εκτύπωση στις τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιούνται.


 europe's largest 3D-printer prints an entire two-story househttps://t.co/0OZbrcyJSO pic.twitter.com/L03E9YtFUt


 

Ο Εmiel ascione, διευθυντής έργου στο kamp C δηλώνει σχετικά:

«Τα σπίτια που έχουν ήδη εκτυπωθεί παγκοσμίως έχουν μόνο έναν όροφο και συχνά εκτυπώνονται σε εργοστάσια ανταλλακτικών, ενώ συναρμολογούνται επί τόπου.

Εμείς έχουμε εκτυπώσει ολόκληρο το φάκελο του κτιρίου ως σύνολο στον ιστότοπο».

Το διώροφο σπίτι με τρισδιάστατη εκτύπωση είναι τρεις φορές ισχυρότερο από ένα σπίτι χτισμένο με γρήγορες δομικές μονάδες.

«Η αντοχή του υλικού είναι τρεις φορές υψηλότερη από την κλασική δόμηση», εξηγεί ο Μarijke Αerts, διευθυντής έργου στο kamp C. Το ανωτέρω επίτευγμα υποδεικνύει ότι στο μέλλον, για παράδειγμα, ένα σπίτι θα μπορούσε να εκτυπωθεί μέσα σε δύο ημέρες.


Πηγή: michanikos-online.gr