Καφεστίαση: Επτά συμβουλές σχεδιασμού επιτυχημένων καταστημάτων


Μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού στο χώρο της καφεστίασης, υπάρχει μόνο μία ευκαιρία για να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Η ευκαιρία δίνεται μέσω ενός πετυχημένου interior design, που θα παρακινήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες να επισκεφτούν και 2η φορά το κατάστημά σας.

Ο ελλιπής και αποτυχημένος σχεδιασμός και τα σημαντικά κατασκευαστικά λάθη αποτελούν το 60% της αποτυχίας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησής σας. Με πολύ μικρά περιθώρια λάθους πρέπει να στήσετε το καφεστιατόριό σας, ώστε να επιτύχει από την 1η μέρα. Σας παρουσιάζουμε μερικά σημαντικά tips για σωστό εσωτερικό σχεδιασμό που θα συνεισφέρουν στο στήσιμο ενός φιλόξενου χώρου.

1. Απλός και καθαρός σχεδιασμός

Ο καθαρότητα ενός καταστήματος δεν αφορά μόνο καθαρά τραπέζια και σφουγγαρισμένα πατώματα, αλλά σχεδιασμός με μοντέρνες, ξεκάθαρες και κομψές γραμμές με εκλεπτυσμένο συνδυασμό χρωμάτων. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι κάθε στοιχείο στο σχεδιασμό της καφετέριας-εστιατορίου σας έχουν μελετηθεί προσεκτικά πριν εγκατασταθούν.

2. Καταλληλότητα επίπλωσης

Όταν ψάχνετε τα έπιπλα για το κατάστημά σας, θα ήταν καλό να έχετε ένα κεντρικό θέμα/ιδέα στο μυαλό σας που θα ταίριαζε στην επιχείρησή σας. Μερικοί πελάτες επιθυμούν να βρουν μια γωνιά για να ‘αράξουν’ εκεί για λίγο, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε άνετα καθίσματα με πλάτη από τη μία τουλάχιστον πλευρά. Από την άλλη αν οι πολυθρόνες σας είναι πολύ μαλακές μπορεί να αποκοιμήσουν πελάτες, οι οποίοι προσπαθούν να "γράψουν ένα δοκίμιο".

3. Επιλέξτε την ποιότητα έναντι της ποσότητας

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα ποιοτικά έπιπλα με μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τα λιγότερο ποιοτικά έπιπλα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο κατάστημά σας. Επίσης καλό θα ήταν να εξετάζετε την κατασκευή τους ως προ τη σταθερότητά τους, ώστε να είναι πάντα απολύτως ασφαλή για τους πελάτες σας.

4. Φωτισμός

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για να επιτύχετε την ευτυχία και ικανοποίηση των πελατών σας είναι ο σωστός μελετημένος φωτισμός. Το καλό φαγητό, το καλό σέρβις και η ωραία διακόσμηση δε θα είναι επαρκή ώστε να βγάλουν τον πελάτη από το άβολο συναίσθημα που θα νιώσει με έναν κακό φωτισμό.

5. Παράθυρα

Τα ανοίγματα που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να διεισδύσει μέσα στο χώρο, αφήνουν στους πελάτες μία αίσθηση θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας. Η "θέα" επίσης του εξωτερικού κόσμου τους δίνει τον τρόπο να ξεφύγουν από το αίσθημα ‘πνιγμού’ που προκαλούν οι κλειστοί χωρίς ανοίγματα τοίχοι.

6. Χαρακτήρας Χώρου

Ο χώρος σας πρέπει να έχει συγκεκριμένο σκοπό και χαρακτήρα. Εάν το κατάστημά σας είναι ένας χώρος συγκέντρωσης για φίλους, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για ομάδες. Αν το κατάστημά σας προσελκύει επιχειρηματίες που έχουν ραντεβού, ρυθμίστε το έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να μπαίνουν και να βγαίνουν γρήγορα. Εάν το κατάστημά σας θέλετε να αποτελεί προορισμό για χαλάρωση, τοποθετήστε άνετα καθίσματα με φιλόξενο φωτισμό.

7. Διασκεδάστε το!

Παρόλο που είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας την αισθητική και τη λειτουργικότητα του καφεστιατορίου σας, είναι επίσης σημαντικό να διασκεδάσετε με όλη τη διαδικασία κατασκευής ή ανακατασκευής αυτού. Είτε το έχετε αναλάβει μόνος, είτε έχετε αναθέσει σε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει, βεβαιωθείτε ότι το τελικό προϊόν αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της δικής σας προσωπικότητας, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο που πραγματικά θα αγαπάτε να εργάζεστε για τα επόμενα χρόνια!

Πηγή: cabare.gr