Νέο terminal και δυναμική επανεκκίνηση για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»


Εντυπωσιακός, μοντέρνος, επιβλητικός και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς. Αυτός είναι ο νέος τερματικός σταθμός του Αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη λειτουργίας του από την Fraport έγινε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πτήση ήταν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Χίος. 
Έτοιμο για επανεκκίνηση στις 15 Ιουνίου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, που μεταμορφώνεται σταδιακά για να αποτελέσει κόμβο των Βαλκανίων για ταξίδια προς όλον τον κόσμο.

Σε μια περίοδο που όλα είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι εργασίες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζονταν με γοργούς ρυθμούς, μεταφέροντας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Ήδη, σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα του νέου τερματικού σταθμού είναι πλέον έτοιμο και βρίσκεται εδώ και πέντε εβδομάδες σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» αφορά επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης, ενώ συγχρόνως γίνεται ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού.

Τι άλλο, όμως, θα δει ο επισκέπτης στο νέο αεροδρόμιο; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, τα σημεία check-in αυξάνονται κατά 45% ενώ τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου θα αυξηθούν κατά 115%. Εγκαθίσταται μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και την ίδια ώρα ο συνολικός αριθμός των πυλών αναχωρήσεων αυξάνεται κατά 50%, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών αυξάνονται κατά 75%.

Παράλληλα, γίνεται επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, κατασκευάζεται νέος πυροσβεστικός σταθμός και δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών. Ανακαινίζεται το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης- απογείωσης- στάθμευσης αεροσκαφών και γίνεται αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο “Μακεδονία”», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Volotea, η οποία με την επανέναρξη των πτήσεων ανακοίνωσε νέα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, δύο φορές της εβδομάδα» είπε, για να προσθέσει: «Τόσο τα κατασκευαστικά έργα όσο και η ευρύτερη ανάπτυξη του “Μακεδονία” συνεχίζονται με στόχο να απογειώσουν και πάλι τον ελληνικό τουρισμό μέσω… Θεσσαλονίκης».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, ypodomes.com