Secret Garden: Το «μυστικό» σπίτι της Πάρου κρυμμένο μέσα στην πλαγιά

Κρυμμένο, σχεδόν χωμένο σε μια πλαγιά της Πάρου, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και πεύκα, βρίσκεται το Secret Garden. Ένα σπίτι που θα θέλαμε να χαλαρώνουμε το καλοκαίρι, αγναντεύοντας την ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου.


Το Secret Garden House βρίσκεται στο Φάραγγα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πάρου, σε ένα οικόπεδο ελαφρά επικλινές προς τη θάλασσα. Η ονομασία δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς το σπίτι αποτελεί ένα καταφύγιο ενσωματωμένο στην πλαγιά, που αγκαλιάζεται από τη φύση, συμβαδίζοντας πλήρως με το περιβάλλον. Ο μικρός ελαιώνας στη νότια πλευρά και τα πεύκα προς τα ανατολικά ορίζουν τον χώρο της κατοικίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Φωτογραφίες: Το σπίτι Secret Garden στην Πάρο

Το σπίτι είναι ένα καλοκαιρινό καταφύγιο σχεδιασμένο σαν μέρος του τοπίου που το περιβάλλει, δίνοντας έμφαση στη σχέση αρχιτεκτονικής και υπαίθριας διαβίωσης.


Μεγάλα συρόμενα κουφώματα στενού προφίλ εξαφανίζονται πλήρως στους τοίχους όταν ανοίγουν και μετατρέπουν την κατοικία σε ένα ανοιχτό υπόστεγο χώρο με πανοραμική θέα προς τον ελαιώνα και τη θάλασσα. Μπροστά στα μάτια ξετυλίγεται κάθε γωνιά της φύσης και της θάλασσας, ενώ το βλέμμα στέκεται για λίγο στην Αντίπαρο που βρίσκεται απέναντι.



Το σπίτι είναι κρυμμένο σε μια πλαγιά μέσα στο πράσινο

Οι κλειστοί χώροι της κατοικίας περιλαμβάνουν ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, δύο μικρά υπνοδωμάτια, ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με αποκλειστικό λουτρό και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους. Το σκυρόδεμα και το ξύλο συνδυάζονται με μοντέρνα ντιζαϊνάτα έπιπλα, τα οποία δένουν μεταξύ τους αλλά και με τους χώρους.


Καθιστικό


Εσωτερικές αυλές στο πίσω μέρος του υπόσκαφου εξασφαλίζουν τον επαρκή αερισμό του, ενώ μία από αυτές λειτουργεί και ως υπαίθριο shower.

Υπνοδωμάτιο


Η επικοινωνία του σπιτιού με το περιβάλλον είναι συνεχής. Ο υβριδικός χαρακτήρας του Secret Garden House, ισορροπώντας ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο, ολοκληρώθηκε με έναν αντίστοιχο χειρισμό του landscape design, όπου η φύτευση και το ανάγλυφο αναδεικνύουν την έκταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης σε όλο το οικόπεδο.

Θέα... όνειρο


Η αειθαλής φύτευση επιλέχθηκε με βάση την τοπική χλωρίδα, με τις μικρότερες δυνατές απαιτήσεις σε άρδευση. Η χρωματική παλέτα εναλλάσσεται διαρκώς μέσα στον χρόνο, χαρίζοντας διαφορετικές εικόνες κάθε φορά. Τα μονοπάτια έχουν κατασκευαστεί από γαιώδη, πορώδη υλικά, που εξαφανίζονται οπτικά στο έδαφος κρατώντας την παρουσία τους όσο διακριτική γίνεται.

Η βεράντα αποτελεί ιδανικό μέρος χαλάρωσης



Η κατοικία προστατεύεται από τους κυκλαδίτικους βόρειους ανέμους και χαρίζει στους κατοίκους της μια ήρεμη διαβίωση. Μακριά από την ένταση της πολυκοσμίας, υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης στο ειδυλλιακό και κοσμοπολίτικο νησί της Πάρου. Τι άλλο να ζητήσουμε, άλλωστε, από το καλοκαίρι, έναν παραδεισένιο, μυστικό κήπο, όπου θα ξαναβρούμε τους εαυτούς μας και θα γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.

Κάθε γωνιά του σπιτιού είναι μοναδική


Οι αρχιτέκτονες του Secret Garden House

Πίσω από τον σχεδιασμό του Secret Garden House βρίσκεται η Scapearchitecture, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τους αρχιτέκτονες Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου και Γιώργο Ατσαλάκη.

Ανεξαρτήτως κλίμακας, η Scapearchitecture συνεχώς αναζητά τον κατάλληλο τρόπο να σχεδιάσει χώρους άρρηκτα δεμένους με το περιβάλλον τους, παράγοντας ένα προκλητικό νέο υβρίδιο αρχιτεκτονικής και τοπίου, ένα νέο _scape, αναιρώντας το διαχωρισμό εσωτερικού – εξωτερικού και φυσικού – τεχνητού. Το εύρος των έργων του γραφείου εκτείνεται από corporate interiors γραφειακών χώρων μέχρι hi-end κατοικίες, ξενοδοχεία και κτιριακά έργα μεγάλης κλίμακας.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου / Scapearchitecture
Πηγή: iefimerida.gr