Το πρώτο φράγμα στην Ελλάδα που θα κατασκευάσουν ιδιώτες


Προκηρύχθηκε έργο φράγματος και δικτύων άρδευσης στη Χαλκιδική που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Πώς θα πληρώνονται οι ιδιώτες, πότε επιστρέφει το έργο στο κράτος.

Για πρώτη φορά ένα έργο φράγματος και δικτύων άρδευσης και μάλιστα με αρκετά υψηλό προϋπολογισμό θα εκτελεστεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο διαγωνισμός για το έργο «Υλοποίηση φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και δικτύων, με Σ.Δ.Ι.Τ.» προκηρύχθηκε χθες, με εκτιμώμενο κόστος 85 εκατ. ευρώ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιωτικές εταιρείες προγραμματίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση τού φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (Ε.Ε.Ν.) και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης. Συγκεκριμένα, θα εκπονήσει τις μελέτες, που είναι απαραίτητες για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου των μελετών τού κατασκευαστικού σχεδιασμού, θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου και θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ο ιδιώτης επενδυτής θα κατασκευάσει το φράγμα Χαβρία και τα συνοδευτικά τεχνικά έργα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Στη συνέχεια θα αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια. Θα αμείβεται από το δημόσιο μέσω των λεγόμενων «πληρωμών διαθεσιμότητας», δηλαδή με μηχανισμό πληρωμών, που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση σύμπραξης και θα στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων.

Πληρωμές διαθεσιμότητας δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της σύμβασης σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο ελεγκτή. Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης.

Η διαχείριση του έργου ΣΔΙΤ από τον ιδιώτη ξεκινά από το έργο κεφαλής (φράγμα) έως και τις δεξαμενές των οικισμών. Η ποσοτική διανομή του διυλισμένου ύδατος στις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α. και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης προς τις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α., θα γίνεται από τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προβλέπεται να προταθεί και εν συνεχεία να συσταθεί, βάσει ειδικής μελέτης. Η διάρκεια κατασκευής του έργου εκτιμάται σε τρία χρόνια, κατ’ ανώτατο όριο.

Πηγή: businessdaily.gr