Το πρώτο σπίτι που κατασκευάστηκε με 3D-printer (video)


To Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε είναι μια πόλη γεμάτη χρώματα στη Νότια Βοημία με σημαντική ιστορία και αρχιτεκτονική στην κεντρική πλατεία με τον πλέον φημισμένο μαύρο πύργο. Σε αυτήν την ιστορία έρχεται να προστεθεί και το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι.



Το κτίριο κατασκευάστηκε με τη χρήση βιομηχανικού ρομπότ που έχει ειδικό χέρι εκτυπωτή. Το όνομα του είναι Μάσα. Κατασκευάστηκε με σκυρόδεμα που περιέχει ίνες νανοπροπυλενίου, πλαστικοποιητές και ενισχυτικό επιταχυντή. Οι σχεδιαστές αναφέρουν ότι είναι σαν να έχτισαν ένα κάστρο στην άμμο. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι το πρώτο του είδους του και ονομάζεται Πρβοκ Προτοζόαν.

Ο κατασκευαστής και γλύπτης, Μιχάλ Τρπακ έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία από το ρευστό σκυρόδεμα. Το χρησιμοποιεί για τα γλυπτά του. Το να χτίσει ένα σπίτι χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία είναι απλώς ένα ακόμα βήμα μπροστά.

«Εξακολουθώ να το αποκαλώ γλυπτό γιατί βασικά είμαι γλύπτης. Το σπίτι είναι οργανικό, έχει ανάγλυφη και εναέρια πρόσοψη, εξακολουθεί όμως να λειτουργεί ως σπίτι, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μείνει σε αυτό. Προτείνεται για να περάσει κάποιος το σαββατοκύριακο κάπου στη φύση με οικολογικούς τοίχους και στέγη».

Είναι 43 τετραγωνικά και είναι ένα πλήρες σπίτι με καθιστικό και υπνοδωμάτιο. Κοστίζει περίπου 140.000 ευρώ.

«Στο μέλλον θα θέλαμε να ανακυκλώσουμε. Είναι ένα πλεονέκτημα, πηγαίνεις στην οικοδομή, γκρεμίζεις το παλιό κτίριο και στη θέση του τυπώνεις ένα νέο» δήλωσε ο γλύπτης.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, απλώς τυπώνεις τα υλικά που χρειάζεσαι. Και το σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορεί να έρθει σε όποιο σχήμα επιθυμεί κανείς και μπορεί να τοποθετηθεί στην εξοχή, στην πόλη, ακόμα και στο νερό. Για λίγο καιρό το πρώτο τρισδιάστατο σπίτι θα παρουσιαστεί στην Πράγα. Πως όμως μπορεί να χτιστεί ένα τέτοιο σπίτι;


Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Είναι εύκολο, καλείς την εταιρεία και θα τυπώσουν το σπίτι σου σε 2-3 μέρες, μετά περιμένεις περίπου 2 εβδομάδες για να στεγνώσει και μετά μπορείς να μετακομίσεις».

Πηγή: euronews.com