Mε τον όρο Industry 4.0, δηλαδή την ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής μέσω ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ μηχανών, έχουμε εξοικειωθεί, λίγο έως πολύ. Σειρά παίρνει τώρα το Building 4.0, η νέα πραγματικότητα που φέρνει μαζί της μια γενιά «έξυπνων» κτιρίων γεμάτα... data.
Η αρχή γίνεται στη Φινλανδία μέσω της πρωτοβουλίας ΚΕΚΟ, στην οποία συμμετέχουν επτά εταιρείες: KONE, Nokia, YIT, Caverion, Halton, Netox και VTT. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει το παγκόσμιο πρότυπο και μια έξυπνη πλατφόρμα για τη συλλογή, ανάλυση και αυτόματη εφαρμογή δεδομένων για τη συντήρηση και τον σχεδιασμό κτιρίων.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια. Θα ξεκινήσει εντοπίζοντας και, στη συνέχεια, αναπτύσσοντας νέες λύσεις πρόβλεψης για τις ανάγκες των ενοίκων. Ο τρόπος, δηλαδή, για να γίνουν τα κτίρια πιο λειτουργικά, βιώσιμα και αποδοτικά.
Εγκαταστάσεις θέρμανσης, εξαερισμού, υγιεινής και ψύξης, συστήματα πρόληψης πυρκαγιάς και ασφάλειας, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτή, περίπου, είναι η «ζούγκλα» της κτιριακής υποδομής. Τα σύγχρονα κτίρια, ωστόσο, εξοπλίζονται συνεχώς με ολοένα και πιο σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματισμού. Και είναι σίγουρο ότι στο μέλλον η τεχνολογία θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, του κύκλου ζωής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων εντός κτιριακών υποδομών. Με άλλα λόγια οδεύουμε σε μια ψηφιακή διαχείριση κτιρίων, όπου η συνδεσιμότητα θα προσφέρει βελτιωμένη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη αποδοτικότητα ενεργειακών πόρων.
Ένα «έξυπνο» κτίριο είναι μια δομή που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τεχνολογίες, οι οποίες ελέγχουν αυτόματα τις λειτουργίες μιας εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης, του κλιματισμού, του φωτισμού και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό η φινλανδική πρωτοβουλία προωθεί «έξυπνες» τεχνολογίες που θα συλλέγουν δεδομένα και θα ενοποιούνται σε μια ενιαία πλατφόρμα. Στη συνέχεια οι διευθυντές των εγκαταστάσεων – οι διαχειριστές για την ελληνική πραγματικότητα – θα επεμβαίνουν για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της εγκατάστασης.
Η κατασκευή κτιρίων πέρα από τα τούβλα και το τσιμέντο απασχολεί και την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία τον περασμένο Μάρτιο χρηματοδότησε με 28 εκατομμύρια δολάρια μια σύμπραξη τριάντα εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με στόχο την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κατασκευή νέων κτιρίων.
Εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς «έξυπνων» κτιρίων από τα 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 105,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2024. Μάλιστα, οι σχετικές μελέτες σημειώνουν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες οι άνθρωποι περνούν πάνω από το 80% του χρόνου τους εντός στεγασμένων χώρων, ακόμα και χωρίς συνθήκες... καραντίνας. Σε αυτούς τους ανθρώπους τα «έξυπνα» κτίρια θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μάλιστα με κλάσμα του ενεργειακού φορτίου που καταβροχθίζουμε σήμερα.
Πηγή: liberal.gr