Υποχρεωτικό θα είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις



Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, θα είναι υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για όλους τους τύπους μίσθωσης (μακροχρόνια, βραχυχρόνια, υπεκμίσθωση) σε νέο ενοικιαστή.

Τι ισχύει σήμερα

Από το 2011 το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό για μεταβίβαση ή μίσθωση ενός ακινήτου. Επομένως, κατ αυτό τον όρο θα έπρεπε ήδη να εκδίδεται ΠΕΑ σε όλες τις μισθώσεις τύπου Airbnb. Παρόλα αυτά, πολλοί ιδιοκτήτες το απέφευγαν καθώς δεν ζητούνταν από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κατά την υποβολή δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής.

Τι αλλάζει

Από 1η Ιανουαρίου 2021 (με την ψήφιση του σχεδίου νόμου το υπουργείου Περιβάλλοντος) προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ η απαίτηση υποβολής ΠΕΑ κατά την υποβολή δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής στην ΑΑΔΕ.

Ακόμη, θα είναι υποχρεωτική η δήλωση της ενεργειακής κλάσης που προκύπτει από το ΠΕΑ σε όλες τις διαφημιστικές - προωθητικές καταχωρήσεις είτε για πώληση είτε για μίσθωση ενός ακινήτου.

Επίσης, σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης ακινήτου που είναι υπό κατασκευή, ο πωλητής ή ο εκμισθωτής θα πρέπει να δηλώνει την εκτιμηθείσα ενεργειακή κλάση, όπως αυτή προκύπτει από την μελέτη ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ).



Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας στο email σας