Η Airbnb μπαίνει στη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων... ελέω κρίσης



Είναι βέβαιο ότι το 2020 ο τουρισμός θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί τα πρώτα «θύματα» να είναι τα τουριστικά καταλύματα, μαζί τους όμως αναμένεται να συμπαρασυρθούν και οι εταιρείες που υποστηρίζουν τον παγκόσμιο τουρισμό. 

Η Airbnb είναι μια πολυεθνική εταιρεία που επηρεάζεται επίσης άμεσα από την πορεία του τουρισμού και μάλιστα έχει ήδη πληγεί λόγω της πτώσης - έως και μηδενισμό σε πολλές χώρες - της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων λόγω φόβου και απαγορεύσεων.

Οι αλλαγές

Έτσι κάνει μια κίνηση που θα αποδειχθεί στο μέλλον αν είναι σωστή, μπαίνοντας στην μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να πετύχει κυρίως τρία πράγματα:

  1. Να μη χάσει μαζικά πελάτες, που ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες μακροχρόνιας μίσθωσης.
  2. Να δώσει στους υφιστάμενους πληττόμενους πελάτες της μια εναλλακτική λύση στα πλαίσια στήριξής τους. Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομική στήριξη που έχει ανακοινώσει δύσκολα θα φτάσει για όλους. Έτσι, θα τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν τον τύπο της προβολής τους από ένα τουριστικό κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ένα πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα μακροχρόνιας (κλασικής) μίσθωσης.
  3. Θέλει να κάνει άνοιγμα σε μια διαφορετική αγορά με σκοπό να προσελκύσει και νέους πελάτες. Αυτή η κίνηση πιθανότατα να επιταχύνθηκε και όχι να αποφασίστηκε μόνο ως αναγκαστική λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Η Ελλάδα

Η απήχηση μιας τέτοιας ενδεχόμενης κίνησης από την Airbnb αναμένεται να είναι μεγάλη στην Ελλάδα. Αυτό γιατί οι περισσότερες διαφημίσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα αφορούν ολόκληρα ακίνητα και όχι δωμάτια. Έτσι θα είναι πολύ εύκολη και δελεαστική η μετάβαση ενός ανακαινισμένου και διακοσμημένου τουριστικού καταλύματος σε ένα ποιοτικό επιπλωμένο διαμέρισμα.

Εκτιμήσεις

Από στελέχη της Airbnb εκτιμάται ότι η κατάσταση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση στον παγκόσμιο τουρισμό δύσκολα θα ανακάμψει. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι, ακόμη και αν δεν υπάρξει κάποια αναζωπύρωση του ιού στο μέλλον, η κρίση στον τουρισμό δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα αλλά θα έχει αρνητικές συνέπειες και τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η αλλαγή κρύβει αβεβαιότητα για την Airbnb, αλλά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για την ελληνική αγορά και θα συγκρατήσει την πτωτική πορεία των τιμών της μακροχρόνιας μίσθωσης.


Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας στο email σας