Το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων προγραμματίζει τεχνολογικές επενδύσεις
Αρνητική επίδραση της τρέχουσας πανδημίας σε κρίσιμους δείκτες, όπως οι πωλήσεις, η κερδοφορία αλλά και το ηθικό των εργαζομένων προβλέπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα “Βαρόμετρο Αγοράς – COVID-19 και Εφοδιαστική Αλυσίδα” που διεξήχθη την περίοδο 28 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2020 με ανάθεση της Optimum.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως έχει ήδη επηρεαστεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ωστόσο, μόλις το 33% των επιχειρήσεων προγραμματίζει αναστολή των επενδύσεων, ενώ 2 στους 3 οργανισμούς θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της Τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα, κάποια από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
  • 98% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η επιχείρηση έχει επηρεαστεί από την πανδημία, με το 91% να απαντά ότι επηρεάστηκε “Πολύ” ή “Αρκετά”.
  • 43% δηλώνει ότι το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί στον οργανισμό τους, ενώ 59% πιστεύει πως το ανθρώπινο δυναμικό θα μειωθεί στο μέλλον.
  • 65% παρατήρησε αύξηση στη χρήση της Τεχνολογίας στην επιχείρηση.
  • Σε σχέση με έκτακτα μέτρα που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, το 78% έχει υιοθετήσει εργασία εξ αποστάσεως και 73% έχει προβεί σε αναθεώρηση των διαδικασιών. Το 37% είδε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Αποθήκη και τη Διανομή. Επιπροσθέτως, το 26% έχει προβεί σε αύξηση του Αυτοματισμού στην Αποθήκη και ένας στους τέσσερις (25%) σε εκπαίδευση του προσωπικού.
  • 67% των επιχειρήσεων προγραμματίζει αύξηση των επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της Τεχνολογίας.
“Δύο στις τρεις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, προγραμματίζουν κάποια επένδυση σε σχέση με την τρέχουσα πανδημία, είτε στο πλαίσιο της προσαρμογής στις νέες συνθήκες, ή για προληπτική αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης. Από την έρευνα επίσης προκύπτει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της αγοράς, επιδεικνύουν όχι μόνο αξιοσημείωτη ψυχραιμία και υπευθυνότητα, αλλά και εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διαχειριστούν την κρίση”, σχολίασε ο Απόστολος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Optimum.

Η Έρευνα “Βαρόμετρο Αγοράς – COVID-19 και Εφοδιαστική Αλυσίδα” διεξήχθη σε δείγμα 100 επαγγελματιών, από διάφορους κλάδους της αγοράς στην Ελλάδα, από τους οποίους 31% είναι ανώτατα στελέχη Γενικής Διοίκησης στον οργανισμό τους, και 52% διευθυντικά στελέχη. Η Έρευνα διεξήχθη από τη Verity Communications με ανάθεση της Optimum ΑΕ, και πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου ανωνύμως.

Πηγή: startupper.gr
Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό μας στο email σας