Τι σημαίνει η επενδυτική ρελάνς ύψους 1,5 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ως μία από τις κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, θεωρεί τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η Eurobank Equities. Όπως ανέφερε χθες στο Greek Equity Strategy update με αφορμή και τις επιπτώσεις στην αγορά από τον COVID-19, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές με δεδομένη την αμυντική φύση της δραστηριότητάς της, ως παραγωγός πράσινης ενέργειας που έχει προτεραιότητα στο σύστημα και έχει διασφαλισμένες εγγυημένες τιμές για την παραγωγή της και άρα παράγει σταθερές χρηματοροές ανεξάρτητα από τη δυναμική της ζήτησης ηλεκτρισμού στην αγορά.

Η ανάλυση της Eurobank Equities συνέπεσε με την ανακοίνωση ορόσημο που εξέδωσε η εταιρεία γνωστοποιώντας ότι παρά το κλίμα ανησυχίας στην αγορά, απαντά στην αναταραχή με νέες επενδύσεις που ξεπερνούν σε αξία το μισό δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ως η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ελληνικής αγοράς, σκοπεύει να ηγηθεί της προσπάθειας για υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για την πράσινη μετάβαση.

Μόνο οι νέες επενδύσεις ξεπερνούν σε ύψος τα 550 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών ισχύος 270MW από την RF Energy στη νότια Εύβοια (RF Ομαλιές), η οποία οριστικοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Στη νότια Εύβοια αρχικά προβλέπεται η κατασκευή αιολικών ισχύος 180MW που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πάρκα της εταιρείας που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ανεβάζει το υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο πάνω από τα 400MW.

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένεται φτάσει το μεγάλο ορόσημο των 2GW έργων σε λειτουργία εντός και εκτός Ελλάδος. Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα σε σχέση με το 2025 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Αυτή τη στιγμή το συνολικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περιλαμβάνει έργα σε λειτουργία, κατασκευή ή πλήρως αδειοδοτημένα με συνολική ισχύ 1512MW σε Ευρώπη και Αμερική. Η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 1390MW, εκ των οποίων τα 607MW στην Ελλάδα, τα 651MW στις ΗΠΑ και τα 132MW στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αντλησιοταμίευση

Εκτός από τις νέες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και οι οποίες αφορούν σε νέα αιολικά αλλά και σε έργα αποθήκευσης.

Σε αυτό το business plan κυρίαρχη θέση έχουν τα δύο έργα αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία (680MW) με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και στο Αμάρι της Κρήτης (150MW) με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο της αγοράς, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες για εφεδρείες και αποθήκευση ενέργειας που συνεπάγεται η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.

Παράλληλα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υλοποιεί άλλα αιολικά πάρκα ανά την Ελλάδα με συνολική ισχύ 200MW και προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα του Γ. Περιστέρη

Με αφορμή την σημαντική ενίσχυση και διεύρυνση του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Περιστέρης επιβεβαίωσε την πρόθεση της εταιρείας να συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία υπογραμμίζοντας την ανάγκη που έχει η χώρα για νέες επενδύσεις που παράγουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

"Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών.

Τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!