Τα 10 SOS των φορολογικών δηλώσεων

Σε λίγες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα του Taxisnet προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις του οι φορολογούμενοι. Προκειμένου να μην υπάρξουν λάθη που θα κοστίσουν επιπρόσθετο φόρο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φοροτεχνικών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κύριο Ηλίας Χατζηγεωργίου τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι τα ακόλουθα:

1.Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν τις αποδοχές που έχουν καταχωρηθεί μέσα στο σύστημα για να δουν αν συμφωνούν. Αν έχουν εισπράξει αναδρομικά συντάξεων να ελέγξουν αν έχουν κάνει λάθος τα ταμεία στην καταχώρηση των βεβαιώσεων. Σε περίπτωση που υπάρχει λάθος θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στον εργοδότη τους είτε στον ασφαλιστικό τους φορέα. Αν δεν διορθωθεί το λάθος ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τη δήλωση με επιφύλαξη ούτως ώστε να είναι ελέγξιμη και να αποδείξει στη συνέχεια ότι τα ποσά τα οποία αναγράφηκαν στις βεβαιώσεις δεν ήταν σωστά.

2.Όταν υπάρχουν αναδρομικά συντάξεων, μισθών θα πρέπει ως τα τέλη του 2020 να υποβληθούν οι συμπληρωματικές δηλώσεις των παλαιότερων ετών.

3.Όταν ο μισθωτός έχει ανείσπρακτες αποδοχές μέσα στο 2019 θα πρέπει να δει αν ο εργοδότης του έχει ξεχωρίσει αυτές που εισπράχθηκαν από αυτές που δεν έχουν εισπραχθεί. Οι ανείσπρακτες δεν φορολογούνται, αυτό θα γίνει στην επόμενη φορολογική χρήση εφόσον εισπραχθούν. Αν ο εργοδότης δεν τις έχει ξεχωρίσει τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση του με επιφύλαξη.

4.Η κάλυψη των τεκμηρίων χρήζει μεγάλης προσοχής. Σε περίπτωση που το πραγματικό εισόδημα είναι λιγότερο από το τεκμαρτό η εκκαθάριση της δήλωσης γίνεται με βάση το τεκμαρτό κάτι που σημαίνει επιπρόσθετο φόρο, μείωση επιδομάτων και μία σειρά άλλων θεμάτων που μπορεί να προκύψουν αν υπάρχει μεγαλύτερο εκκαθαριστικό.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος είναι να δει αν υπάρχει από προηγούμενες χρονιές κεφάλαιο προς ανάλωση προκειμένου να καλύψει τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος έτσι ώστε να μην φορολογηθεί για τα τεκμήρια. Για παράδειγμα αν ο φορολογούμενος έχει 20 χιλιάδες ευρώ τεκμήρια και 15 χιλιάδες ευρώ εισοδήματα και πέρσι είχε 30.000 ευρώ εισοδήματα μπορεί να μεταφέρει 10.000 ευρώ στη φετινή δήλωση για να καλύψει τα τεκμήρια.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι αν ένα ζευγάρι επέλεξε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση η κάλυψη των τεκμηρίων γίνεται σε ατομική βάση καθώς δεν μπορεί ο ένας σύζυγος να δανειστεί από τον άλλον και να κάνει ανάλωση κεφαλαίου.

Δεν μπορεί δηλαδή να επικαλεστεί οικογενειακή ανάλωση κεφαλαίου από τη στιγμή που υποβάλλει ξεχωριστά δήλωση.

5.Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέξουν πολύ τον κωδικό 049 προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά το κομμάτι των αποδείξεων βάσει των στοιχείων που έχει περασμένα στο σύστημα η ΑΑΔΕ ούτως ώστε να μην καταβάλουν πρόσθετο φόρο. Στις φετινές δηλώσεις ισχύουν τα κλιμακωτά όρια των αποδείξεων ,θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω. Τα νέα δεδομένα ισχύουν από το 2020 και μετά.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

6.Όταν έχουμε ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να γίνουν νόμιμες ενέργειες εγκαίρως κατά του ενοικιαστή και να κοινοποιηθούν στη ΔΟΥ ώστε να περαστούν στο σύστημα τα ενοίκια αυτά ως ανείσπρακτα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα φορολογηθούν για το 2019 άλλα όταν και αν εισπραχθούν.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες εμπρόθεσμα κι όχι μερικές μέρες πριν την 30η Ιουνίου που είναι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα έγγραφα προκειμένου να πάει στην ΔOY και να αποδείξει ότι έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες.

7.Οι συνταξιούχοι που είναι άνω των 65 ετών πρέπει να το δηλώσουν στο σχετικό κωδικό για να έχουν μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

8.Όσοι έχουν Εμπορική επιχείρηση ατομική επιχείρηση και είναι άνω των 62 ετών το δηλώνουν στο σχετικό κωδικό για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος.

9.Οι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να έχουν αλλάξει τη φορολογική τους κατοικία πριν υποβάλουν τη δήλωση διότι σε περίπτωση που φαίνονται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος θα αντιμετωπίσουν τα τεκμήρια και επιπρόσθετα μπορούν να βρεθούν υπόλογοι στην ελληνική φορολογική αρχή διότι δεν δήλωσαν το παγκόσμιο εισόδημα τους.

10. Προσοχή στους φιλοξενούμενους. Αν κάποιος υποβάλλει δήλωση και έχει φιλοξενούμενο και δεν το δηλώσει τότε μπλοκάρει η φορολογική δήλωση του φιλοξενούμενου.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!