Τι σημαίνει το win-win "πράσινο deal" της Mytilineos με τη ΜΟΗ

Κατά την τελευταία παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών ο Ε. Μυτιληναίος αναλύοντας τις νέες φωτοβολταϊκές δραστηριότητες που αναμένεται να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos τα επόμενα χρόνια είχε αναφερθεί σε μια νέα επικείμενη πώληση εντός της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να δώσει στην αγορά μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της νέας δραστηριότητας.

Επί της ουσίας, ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη διεθνής ζήτηση για έργα πράσινης ενέργειας από ομίλους με δραστηριότητες που συνεπάγονται μεγάλη όχληση για το περιβάλλον και οι οποίες επιδιώκουν να βελτιώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Οι εταιρείες αυτές αναζητούν έργα πράσινης ενέργειας για να βελτιώσουν το προφίλ αειφορίας τους και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για αυτήν τη στροφή τους, αγοράζοντας έτοιμα πακέτα έργων προς λειτουργία.

Στην περίπτωση του ελληνικού deal της Mytilineos, είχαμε τη θυγατρική της εταιρείας ΜΕΤΚΑ EGN, να έχει δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο έτοιμων φωτοβολταϊκών έργων σε λειτουργία, που τελικώς όπως ανακοινώθηκε χθες πουλήθηκαν στον όμιλο της Motor Oil. Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: δεν είναι η πρώτη τέτοια συναλλαγή για τη ΜΟΗ η οποία στα τέλη της περασμένης χρονιάς ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Στεφανερ, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκουν αιολικά πρότζεκτ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είχε πει ο κ. Μυτιληναίος, η αγορά θα αντιληφθεί καλύτερα τόσο τη ζήτηση όσο και την επενδυτική ευκαιρία που συνιστά η νέα αυτή δραστηριότητα από το πρώτο ελληνικό deal, έστω και εάν σε μέγεθος θα υπολείπεται σε σχέση με αντίστοιχες συναλλαγές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον και οι οποίες θα αφορούν σε πολύ μεγαλύτερα πάρκα.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε και επίσημα, η πώληση φωτοβολταϊκών ισχύος 47MW σε λειτουργία, έναντι συνολικού τιμήματος 45,8 εκατ. ευρώ, με εξασφαλισμένες τιμές βάσει 20ετούς σύμβασης πώλησης ενέργειας (PPA) με το ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης).

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις ωστόσο, σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών αξίζει να σημειωθούν τρία νούμερα: το πρώτο αφορά στο έτοιμο χαρτοφυλάκιο εγκεκριμένων έργων, η ισχύς του οποίου ανέρχεται στα 540MW. Τα έργα αυτά μπορούν σε πρώτη φάση να θεωρηθούν ως ανεκτέλεστο του νέου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (ΤΕΔ) Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυτιληναίος είχε κάνει λόγο για συνεισφορά του τομέα των φωτοβολταϊκών στις συνολικές πωλήσεις της εισηγμένης, σε πρώτη φάση στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Πράγματι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το ανεκτέλεστο νέων έργων ή αλλιώς το pipeline των νέων φωτοβολταϊκών ανά τον κόσμο που θα διατεθούν προς πώληση μόλις κατασκευαστούν, εντός της προσεχούς 5ετίας ανέρχεται στα 1500 MW. Το τρίτο σημαντικό νούμερο αφορά στο benchmark των συναλλαγών αυτών, που με βάση την ελληνική πώληση, διαμορφώνεται στα επίπεδα των 0,9 - 1 εκατ. ευρώ ανά MW.

Το επόμενο διάστημα δηλαδή, η Mytilineos αναμένεται να ολοκληρώσει τα εγκεκριμένα έργα σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρο, Ν. Κορέα και Μεξικό τα οποία και στη συνέχεια θα βγάλει σε δημοπρασία, με ενδιαφερόμενους αγοραστές ομίλους ή βιομηχανίες που θέλουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και το επίδοσής τους στον τομέα ESG.

ΜΟΗ

Αντίστοιχα για τον όμιλο της Motor Oil Hellas η εξαγορά του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών σηματοδοτεί την απόφαση της εισηγμένης να βελτιώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα μέσα από μια σειρά επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Πηγές του ομίλου σημειώνουν ότι τόσο η εξαγορά των φωτοβολταϊκών από τη Mytilineos όσο και η αντίστοιχη εξαγορά της Στεφανέρ, αποτελούν προσεκτικές και όχι επιθετικές τοποθετήσεις, σε assets που θα έχουν καλές αποδόσεις.

"Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε το αποτύπωμά μας και όχι να σκουπίσουμε την αγορά, αποκτώντας έργα χωρίς καλά περιθώρια απόδοσης” αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ομίλου. Ουσιαστικά το όφελος για τη Motor Oil είναι διπλό: αφενός μειώνει το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα των εκπομπών αφού από τις εκπομπές του διυλιστηρίου αφαιρούνται οι σημαντικές εξοικονομήσεις ρύπων CO2 των νέων φωτοβολαϊκών, αφετέρου εξασφαλίζονται αξιόλογα έσοδα και αποδόσεις σε ορίζοντα 20ετίας, δηλαδή αξιοποιείται θετικά μέρος των υψηλών χρηματοροών που έχουν προκύψει για τον όμιλο από την ισχυρή κερδοφορία των τελευταίων ετών.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!