Τράπεζα Πειραιώς: «Σπάει» σε holding και «καλή τράπεζα» για τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ

Στη λύση του εταιρικού μετασχηματισμού με απόσχιση του κλάδου τραπεζικών εργασιών και εισφορά του σε νέα θυγατρική και μετατροπή της εισηγμένης σε εταιρεία Συμμετοχών θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να διενεργήσει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου.

Σήμερα, στις 18.00, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους αναλυτές για τις τάσεις της αγοράς καθώς και για το επικαιροποιημένο πλάνο μείωσης των NPEs, μετά τη ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής».

Το πλάνο θα προβλέπει τιτλοποίηση NPEs, ύψους 6 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, έναντι αρχικού στόχου για διενέργεια δύο τιτλοποιήσεων ύψους 2 και 1 δισ. ευρώ. Στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά 7 δισ. ευρώ. Η ταχύτερη μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs στο τέλος του 2023.

Για να προχωρήσει, όμως, το εγχείρημα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να κλείσει η τράπεζα την τρέχουσα χρήση με ζημιές, ενεργοποιώντας τη διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, υπέρ Δημοσίου, η Τράπεζα Πειραιώς, κατά το προηγούμενο της Eurobank, θα προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό.

Θα αποσχισθεί ο κλάδος τραπεζικών εργασιών και θα εισφερθεί σε μια νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς) η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.

Οι προς πώληση τίτλοι ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης των 6 δισ. ευρώ θα μείνουν στην Πειραιώς Συμμετοχών, η οποία και θα εγγράψει τη ζημιά, ενώ στη νέα τράπεζα θα έχουν μεταφερθεί οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!