Ο οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό του Ομίλου ΟΤΕ

Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την απόσχιση δραστηριοτήτων του Ομίλου ΟΤΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που δρομολογεί η διοίκηση. Όπως έγινε γνωστό το περιθώριο της προ ημερών έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου, η διαδικασία για την σύνταξη των σχετικών μελετών, βάσει των οποίων θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη δημιουργία νέων θυγατρικών, έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Ακολούθως, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα δρομολογούμενα spin-off του Ομίλου, αποφάσεις που θα επικυρωθούν από το ΔΣ του ΟΤΕ, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή στη διαδικασία και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, όπως προβλέπεται από την ΕΣΣΕ που υπεγράφη. Με τα δεδομένα αυτά, η υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού θα τεθεί σε φάση υλοποίησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα απαιτήσει, ωστόσο, χρονικό διάστημα διετίας έως ότου το εγχείρημα εξελιχθεί και αποκτήσει υπόσταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα στελέχη του Ομίλου.

Ο επικεφαλής του Ομίλου στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 είχε σημειώνει πως την περίοδο αυτή μπαίνουν οι βάσεις για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, αναφερόμενος στο πλάνο για την επόμενη 10ετία του ΟΤΕ, τονίζοντας πως "δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε γιατί η τεχνολογία και οι αγορές δεν σταματούν", συμπληρώνοντας πως "έχουμε επιτύχει πρόοδο στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ".

Σημειώνεται πως η αυτονόμηση δραστηριοτήτων του Ομίλου μέσω της δημιουργίας νέων θυγατρικών αποτελεί γνώριμη πρακτική για τον ΟΤΕ τις τελευταίες δεκαετίες, με τα παραδείγματα των COSMOTE και OTE Globe να είναι τα χαρακτηριστικότερα. Σε ό,τι αφορά στον υπάρχοντα σχεδιασμό, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, εξετάζεται η δημιουργία τριών 100% αυτόνομων θυγατρικών, ήτοι η αυτονόμηση των δραστηριοτήτων των τεχνικών πεδίου, των call centers και του δικτύου καταστημάτων (Γερμανός, OTE Shop κ.α).

Στο πλαίσιο αυτό, να σημειωθεί πως ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις στελεχών της διοίκησης, του κ. Τσαμάζ συμπεριλαμβανομένου, με τους εργαζόμενους των δραστηριοτήτων που πρόκειται να αυτονομηθούν, αρχής γενομένης από τα τεχνικά τμήματα, προκειμένου να γίνουν άμεσα αντιληπτά τα οφέλη των δρομολογούμενων κινήσεων.

Έρχονται οι νέες πλατφόρμες

Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου για την είσοδο σε νέες, ανερχόμενες, αγορές και υπηρεσίες. Μετά το COSMOTE Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών και την είσοδο στην αγορά του online delivery (ΒΟΧ), το πλάνο για την είσοδο στην αγορά των online τυχερών παιχνιδιών συνεχίζεται.

Όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019, η πλατφόρμα για την παροχή υπηρεσιών στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου θα είναι έτοιμη στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όταν δηλαδή αναμένεται να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία από το ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι έτοιμη στο τέλος του έτους (ήδη έχει συσταθεί η θυγατρική), ενώ θα συνεχιστεί η ενδυνάμωση του Οργανισμού στο κομμάτι του ICT.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!