Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει»

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει ένας ουρανοξύστης, δίπλα στο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο; Αυτό ήταν το στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο με το πρότζεκτ του στο Ντουμπάι.


Το UNStudio κατασκευάζει έναν νέο ουρανοξύστη στο Ντουμπάι ακριβώς απέναντι από το 828 μέτρων Burj Khalifa. Ο πελάτης- η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Wasl- δεν είχε εμμονή με το ύψος. Αυτό που ζήτησε ήταν μια δυνατή, βιώσιμη ιδέα, αλλά και να συνδέεται το κτίριο με την περιοχή.

Ο Wasl Tower θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021 και ο ιδρυτής του UNStudio- και επικεφαλής αρχιτέκτονάς του- Μπεν βαν Μπέρκελ, εκτιμά ότι το σχέδιο εκπληρώνει τους στόχους που τέθηκαν στο γραφείο, αλλά παράλληλα ξεχωρίζει με την εμφάνισή του.


Ο ύψους 302 μέτρων ουρανοξύστης, η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει 400 εκατομμύρια δολάρια, έχει περιστρεφόμενο, ασύμμετρο σχήμα, εμπνευσμένο από το contrapposto (χιασμός σώματος), που συχνά χρησιμοποιείται στην κλασική γλυπτική. Στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να δημιουργείται ένα εφέ δυναμικής κίνησης.Το κτίριο μπορεί να μην είναι το ψηλότερο στον πλανήτη, αλλά θα έχει μια από τις ψηλότερες κεραμικές προσόψεις στον κόσμο, από υλικά με βάση τον πηλό και επικάλυψη πλακιδίων σε σχήμα πτερυγίων. Αυτά είναι σχεδιασμένα με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα. Παρέχουν προστασία από τη σφοδρή ζέστη στο Ντουμπάι, κάτι που μειώνει την ανάγκη για κλιματισμό και αντανακλούν το φως στο εσωτερικό, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες.Όμως τα οφέλη των κεραμικών υλικών επεκτείνονται και εκτός του κτιρίου, σύμφωνα με τον Βαν Μπέρκελ. Ενώ οι γυάλινες προσόψεις αντανακλούν φορτία ζέστης στην γύρω περιοχή, τα κεραμικά υλικά μειώνουν το φορτίο ζέστης στις αστικές περιοχές γύρω από το κτίριο, εξηγεί.

Ο ουρανοξύστης όμως έχει ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο. Το σχήμα και η σύνθεση των κεραμικών πτερυγίων θα αντανακλούν το φως του ήλιου σε ρυθμικά μοτίβα, δίνοντας την εντύπωση ότι το κτίριο αναπνέει, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες. Ανάλογο εφέ θα δημιουργούν το βράδυ φώτα LED που θα είναι τοποθετημένα πίσω από την πρόσοψη.Πηγή: lifo.gr με πληροφορίες από το CNNΌλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!