Ακίνητα: Βήμα - βήμα η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Απλή και εύκολη θα είναι για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τα “ξεχασμένα τετραγωνικά" των ακινήτων και καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους δήμους.

Αναλυτικά:

1. Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς ακινήτου του Taxisnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ ,στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 και στη βάση χρέωση δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

2 Μέσω της εφαρμογής αυτής ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Θα μπορεί επίσης να δηλώσεις και τυχόν αλλαγή της χρήσης.

3 Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω του TAXISnet, χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

4 Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις βάσεις δεδομένων του Ε9 και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISnet:

α) Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία.

β) Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

5. Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για την αποδοχή των δηλώσεων αλλά και για τον υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, καθώς και για τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που προκύπτουν από την 1η-1-2020 και μετά. Τα ποσά αυτά οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να τα καταβάλουν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα και έτσι εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν σύντομα να δηλώσουν στους δήμους τους τις πραγματικές επιφάνειες των κτισμάτων και των οικοπέδων που τους ανήκουν και να γλιτώσουν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών κι από υπέρογκα πρόστιμα για την πενταετία 2015-2019, χωρίς καν να χρειαστεί να επισυνάψουν «σαρωμένα» αντίγραφα δικαιολογητικών εγγράφων για τα ακίνητα που κατέχουν!

Μόνιμη η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν μέσω αυτής δηλώσεις στους δήμους τους για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους ή για την αποκάλυψη αδήλωτων ιδιοκτησιών τους και μετά την λήξη της προθεσμίας των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019. Στις περιπτώσεις αυτές όμως οι πολίτες θα χρεώνονται με όλα τα προβλεπόμενα ποσά δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ αναδρομικά για την προηγούμενη πενταετία, καθώς επίσης και με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα:

-Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία θα λειτουργεί η εφαρμογή της ΚΕΔΕ.

-Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της.

-Πιθανή παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως τις 30-6-2020, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία και όσοι θα τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα την περίοδο από την 1η-4-2020 έως την 30ή-6-2020.

-Οι μεταβατικές διατάξεις για όσους ήδη ρύθμισαν ή και κατέβαλαν αναδρομικές οφειλές δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει προκύψει, πάντως, αντιδικία μεταξύ πολλών δήμων και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι έχουν ήδη εντάξει στους προϋπολογισμούς τους τα μελλοντικά έσοδα από τις πληρωμές και τις ρυθμίσεις των οφειλών αυτών σε δόσεις και αν οι οφειλές αυτές διαγραφούν εκτιμούν ότι θα πέσουν έξω στα οικονομικά τους.

Ο ρόλος της ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών του κράτους, θα αναλάβει να αποστείλει σε όλους τους φορολογούμενους της χώρας, μέσω e-mail, ενημερωτικά μηνύματα και ειδοποιήσεις για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους, για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και για το πότε λήγει η σχετική προθεσμία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!