Μικρή μείωση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη

Μικρή μείωση παρουσίασαν στις διανυκτερεύσεις τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπως δείχνει η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) για την επισκεψιμότητα των Ελλήνων και των αλλοδαπών τουριστών το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 2.442.050 διανυκτερεύσεις έναντι 2.400.655 που είχαν σημειωθεί το 2018. Εντούτοις, επισημαίνεται ότι υπήρξε τεράστια αύξηση 56.650 διανυκτερεύσεων (75.044 διανυκτερεύσεις το 2019, 18.394 διανυκτερεύσεις το 2018) από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και διάφορες ασιατικές και αφρικανικές χώρες που αφορούν κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, μέσω σχετικών προγραμμάτων φιλοξενίας προσφύγων.

Εξαιρουμένων των διανυκτερεύσεων αυτών των εθνικοτήτων που δεν αποτελούν τουριστικό κοινό, ο αριθμός των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης μειώθηκε το 2019 από το 2018 κατά 15.255 διανυκτερεύσεις (-0,64%).

Συνεχίζεται η άνοδος των Ισραηλινών επισκεπτών -Μείωση των Ελλήνων και Κύπριων επισκεπτών

Την πρώτη θέση των αλλοδαπών επισκεπτών κατέλαβαν και το 2019 οι Ισραηλινοί, οι οποίοι παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 22,65%.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η για μία ακόμη χρονιά η πτώση τόσο των Κυπρίων όσο και των Ελλήνων επισκεπτών, όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι. Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση των αλλοδαπών με μείωση της τάξης του 10,92% των διανυκτερεύσεων βρίσκονται οι Κύπριοι επισκέπτες. Μείωση της τάξεως του 3,40% σημείωσαν και οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων. Παρά την πτώση, οι Έλληνες συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση στην κατάταξη όλων των εθνικοτήτων για το 2019.

Στην κατάταξη με τις είκοσι αλλοδαπές χώρες που κατέγραψαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, οι ΗΠΑ διατηρούν σταθερά την τρίτη θέση με αύξηση 7,28%.

Στην τέταρτη θέση παρέμεινε και φέτος η Γερμανία καταγράφοντας ελάχιστη άνοδο 0,66%, με 86.599 διανυκτερεύσεις, έναντι 86.028 που καταγράφηκαν το 2018.

Μια θέση ανέβηκαν οι διανυκτερεύσεις των Ρουμάνων επισκεπτών και από την 6η πήγαν στην 5η, παρόλο που επήλθε μείωση του ποσοστού της τάξης του 4,82%.
Σημαντική μείωση ποσοστού 10,23% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις των Ιταλών, με αποτέλεσμα να καταλάβουν την έκτη θέση στον πίνακα αλλοδαπών εθνικοτήτων από την πέμπτη που βρίσκονταν το 2018.

Μείωση επίσης, σημείωσαν και οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων επισκεπτών που αν και παρέμειναν στην έβδομη θέση ήταν λιγότερες (κατά 4,56%). Η Βουλγαρία, παρόλο που παρέμεινε στην 8η θέση, σημείωσε αύξηση των διανυκτερεύσεων της τάξεως του 7,78%. Σταθερά στην ίδια ένατη θέση παρέμειναν οι διανυκτερεύσεις των Σέρβων επισκεπτών σημειώνοντας όμως μείωση 5,15%.

Πτώση (4,42%) κατέγραψαν και οι διανυκτερεύσεις των Ρώσων επισκεπτών, αν και συνέχισαν να καταλαμβάνουν για μια ακόμη φορά τη δέκατη θέση στον πίνακα κατάταξης με τις 20 πρώτες αλλοδαπές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σταθερά στην 11η θέση την περσινή χρονιά με μια μικρή πτώση (2,57%) στις διανυκτερεύσεις του 2019.

Στην 12η θέση “σκαρφάλωσαν” οι Ασιατικές χώρες, που όπως προαναφέρθηκε αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες. Στη 13η θέση βρίσκονται οι Αλβανοί ενώ στη 14η έπεσαν οι Γάλλοι.
Οι Ολλανδοί επισκέπτες για την περσινή χρονιά σημείωσαν μείωση(4,23%) στις διανυκτερεύσεις τους, πέφτοντας στην 15η θέση από την 14η.

Και οι Πολωνοί έπεσαν στην 16η θέση. Σημαντική ήταν η μείωση των διανυκτερεύσεων των Αυστραλών επισκεπτών το 2019 με ποσοστό 10,48% οι οποίοι βρέθηκαν στην 17η θέση.
Όσον αφορά τους Ισπανούς επισκέπτες βρίσκονται στην 18η θέση, οι επισκέπτες από τη Β.Μακεδονία στην 19η θέση. Την τελευταία 20η θέση για την περσινή χρονιά στον πίνακα κατάταξης με τις είκοσι πρώτες εθνικότητες αλλοδαπών, καταλαμβάνουν οι Ουκρανοί επισκέπτες με αρκετά μεγάλη αύξηση ποσοστού 28,61% των διανυκτερεύσεων τους.

GBR: Στην τελευταία ευρωπαϊκή θέση τιμών και εσόδων συνεχίζει να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί σε μηνιαία βάση η εταιρεία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΘ, δείχνουν ότι κατά το 2019 υπήρξε αύξηση της τάξης του 4,3% σε σχέση με το 2018, στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) που ανήλθε στα 55,23 ευρώ. Η αύξηση στη μέση τιμή δωματίου (ARR) ήταν της τάξης του 3,6%. Παρ’ όλα αυτά, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε σχέση με άλλες δέκα ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοίχου μεγέθους (Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκόβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ, Σάλτσμπουργκ) και στα δύο αυτά ξενοδοχειακά μεγέθη (RevPar & ARR). Διευκρινίζεται ότι η GBR αντλεί τα στοιχεία της από τη μεγαλύτερη εταιρεία στατιστικών ερευνών για ξενοδοχεία, δηλαδή την STR Global (Hotel Data Worldwide) και δεν αποτελούν στοιχεία της ΕΞΘ.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!