Astra Airlines: Ενδιαφέρον από κινεζικό fund για την εξαγορά της

Τι καθυστέρησε τη συμφωνία.

Ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της Astra Airlines, της βορειοελλαδίτικης αεροπορικής εταιρείας η οποία τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε, αιφνιδίως, σε αναστολή του πτητικού έργου της.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου, επιδιώκοντας στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της.

H αεροπορική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με κινεζικό fund στη Σαγκάη, με το οποίο θα είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης (MoU) εάν δεν είχε μεσολαβήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Astra Airlines διαθέτει ενεργητικό αξίας 18 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων να ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, ενώ έχει λαμβάνειν 1 εκατ. ευρώ από παλαιότερες επιχορηγήσεις από τις άγονες αερογραμμές. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της τοποθετούνται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα ανήκουν στις τράπεζες, στο Δημόσιο, στον ΕΦΚΑ, στις εταιρείες handling και στο προσωπικό.

Το 2018, η αεροπορική εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, που ήταν μειωμένος κατά 30,1% έναντι του 2017, και κόστος πωλήσεων 15,1 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2017, εμφανίζει υψηλότερα προ φόρων και τόκων κέρδη, που διαμορφώθηκαν σε άνω του 1 εκατ. ευρώ (από 763,2 χιλ. ευρώ).

Η Αstra, που διαθέτει βάση στο αεροδρόμιο Μακεδονία, συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία, το Ηράκλειο και την Κω, όπως και την Αθήνα με τη Χίο, την Κοζάνη, την Καστοριά και την Ικαρία. Η ερχόμενη θερινή σεζόν δεν αναμένεται να βρει την αεροπορική στους ελληνικούς αιθέρες, ενώ η επόμενη μέρα της θα κριθεί από το εάν και πόσο γρήγορα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους υποψήφιους ξένους επενδυτές.

Πηγή: kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!