Πώς θα εντοπιστούν τα εισοδήματα μίσθωσης τύπου "AirBNB"

To «μαύρο» χρήμα που διακινείται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb στοχεύει η Εφορία. O οικονομικός συντάκτης του Open TV, Σπύρος Δημητρέλης, εξηγεί με ποιον τρόπο θα επιδιώξει η φορολογική διοίκηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα φέρει στο δημοσιονομικό φως τα αδήλωτα εισοδήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στις φορολογικές αρχές της χώρας να υποβάλουν επίσημο αίτημα σε πλατφόρμες όπως η Bookings.com και η Airbnb ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα ονόματα των πολιτών που αποκομίζουν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Εάν οι εν λόγω ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν παράσχουν αυτά τα στοιχεία, η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τους εγχώριους παρόχους σύνδεσης στο Ιντερνετ (providers) να «ρίξουν μαύρο» στις ιστοσελίδες και τις πλατφόρμες διαμοιρασμού οι οποίες δεν συμμορφώνονται. Εφόσον όμως παρασχεθούν τα εν λόγω στοιχεία, η Εφορία θα προβαίνει σε προσυμπληρώσεις των φορολογικών δηλώσεων, όπως γίνεται και με άλλα εισοδήματα.


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!