Βραχυχρόνιες VS μακροχρόνιες μισθώσεις: Ποιος κερδίζει

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb χάνουν όσο περνά ο χρόνος την δυναμική τους ενώ επιστρέφουν με γοργό ρυθμό οι μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το άλλοτε προτέρημα – μονοπώλιο της καλής περιοχής και των λιγοστών ακινήτων πλησίον του κέντρου των Αθηνών και των αρχαιολογικών αξιοθεάτων, όπως μας λέει ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates κος Θεμιστοκλής Μπάκας

άρχισε να χάνει την επιρροή στους τουρίστες που επιλέγουν την βραχυχρόνια μίσθωση ως τρόπο διαμονής αλλά να κερδίζει έδαφος η χαμηλή τιμή και η κοντινή απόσταση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς που προσφέρουν όμορες περιοχές του κέντρου όπως η Πλατεία Αττικής, Μεταξουργείο, Γουδί κλπ

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώνεται κάτι που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων μειώνουν τις τιμές με στόχο να αυξήσουν τη πληρότητα ώστε να καλύψουν όσο μπορούν τις απώλειες στο εισόδημα τους.

Παράλληλα αυξάνονται συνεχώς τα ακίνητα που καταχωρούνται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με αποτέλεσμα να συμπιέζονται ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κο Μπάκα δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες πλέον που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να μειώνονται ραγδαία, τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις το Μάιο του 2019 ήταν μειωμένα ακόμη και 25 % σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η μείωση που καταγράφηκε από τον Μάιο του 2019 έως και τα τέλη του Ιουλίου του ιδίου έτους άγγιξε το 10 %, ενώ σύμφωνα με διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης η χρονιά θα παρουσιάσει στο σύνολο της μείωση της τάξεως ακόμη και 25%.

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, πλησίον της Αμερικανικής Πρεσβείας και στο Ν.Κόσμο, επέλεξαν να επιστρέψουν στη παραδοσιακή μίσθωση.

Τα ακίνητα που έχουν ικανοποιητικές πληρότητες και μπορούν να παραμείνουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με σχετικά καλά εισοδήματα έναντι των μακροχρόνιων μισθώσεων, είναι τα ακίνητα που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο των Αθηνών, δλδ Κουκάκι, Ξενοκράτους, Ερμού, Μητροπόλεως κλπ καθώς και ακίνητα που έχουν θέα την Ακρόπολη ή/και τον Λυκαβηττό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, διαμέρισμα 41 τμ στο Μεταξουργείο 5ου ορόφου με θεά τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη με τα σημερινά δεδομένα αν καταχωρηθεί σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης του θα έχει καθαρό κέρδος περίπου 6.000 €/ έτος. Ενώ, σε εποχές προ 18 μηνών θα μπορούσαμε να συζητάμε για ποσά προσαυξημένα κατ΄ελάχιστο +50%.

Παράλληλα, διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους 55 τμ 4ου ορόφου , αν καταχωρηθεί με τα σημερινά δεδομένα σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης του θα έχει καθαρό κέρδος περίπου 3.000 €/ έτος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες που είχαν επιλέξει τη βραχυχρόνια μίσθωση και επιστρέφουν πλέον στις συμβατές – μακροχρόνιες μισθώσεις, επειδή δεν θέλουν να συνεχίσουν να χάνουν το κεφάλαιο που επένδυσαν για την ανακαίνιση του ακινήτου τους, προχωρούν σε άμεση μακροχρόνια μίσθωση σε τιμές προσιτές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Τα περισσότερα μισθωτήρια συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα, αφορούν μηνιαίο μίσθωμα προσαυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2016. Στόχος τους είναι να μπορέσουν να αποπληρώσουν ή/και να αποταμιεύσουν το κόστος της ανακαίνισης που πραγματοποίησαν πριν την καταχώρηση του ακινήτου τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αρχίσει να αυτορυθμίζεται και να αποκτά το μερίδιο που της αναλογεί στην κτηματαγορά και στην τουριστική βιομηχανία.

Το 2018,όπως μας λέει ο κος Μπάκας το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινείται πέριξ του 10%-15%. Πλέον, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλο για οικογένεια 90τμ-110τμ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650€ έως 850€, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μεταβολή των τιμών ενοικίασης 2007-2019 αγγίζει το +6,4%, τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα η μεταβολή των τιμών πώλησης βρίσκεται στο -24% περίπου.

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίων, ο ρυθμός αύξησης των μισθωμάτων θα συνεχιστεί και το 2020 σε μικρότερα όμως επίπεδα.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!