Συνέντευξη Α. Κάκκου - Lamda Hellix: Τα data centers βασική συνισταμένη της οικονομικής ανάπτυξης

Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των data centers, και των υπηρεσιών γύρω από αυτά, στην χώρα μας και τη νοτιοανατολική Ευρώπη; Και ποια η παρουσία της δικής σας εταιρείας;


Η 4η βιομηχανική επανάσταση καθιστά τα data centers βασικούς πυλώνες της ψηφιακής οικονομίας και του εμπορίου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κλάδος των data centers δεν παρουσιάζει απλώς άνθιση αλλά καθίσταται πλέον βασική συνισταμένη της οικονομικής ανάπτυξης τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Lamda Hellix λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 16 χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα data center campuses στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Είναι ο σημαντικότερος ουδέτερος πάροχος υπηρεσιών data center στην περιοχή προσφέροντας υπηρεσίες Colocation, Hybrid Cloud, Business Continuity, Data Center Operation, IT Managed Services, Consulting & Integration. Ουσιαστικά, μέσω των data centers μας, ενώνουμε αγορές τριών ηπείρων, καθιστώντας την εταιρεία ψηφιακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το Athens Data Center Campus μας, βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο στα περίχωρα της Αττικής και διαθέτει δύο υπερσύγχρονα data centers, το Athens-1 και το Athens-2, που ανταποκρίνονται σε όλα τα διεθνή standards. Τα data centers μας έχουν λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τον άριστο σχεδιασμό & κατασκευή καθώς και για την «πράσινη» λειτουργία τους (Tier III Design & Construction, USGBC LEED v4 Gold O+M & BD+C Certifications) ενώ το Athens-2 αναδείχθηκε ως «Best Data Center in EMEA» από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του.

Δώστε μας μερικά παραδείγματα από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που παρέχονται και «τρέχουν» μέσω των δικών σας data centers. Ποιους κλάδους εξυπηρετεί σήμερα μια εταιρεία όπως η Lamda Hellix;

Τα commercial data centers, όπως η Lamda Hellix, εξυπηρετούν όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους ανεξαρτήτως μεγέθους μιας επιχείρησης. Στόχος μας είναι να βοηθάμε τις επιχειρήσεις να επιτύχουν λειτουργική βιωσιμότητα και να συνδεθούν με τον ψηφιακό κόσμο πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική τους. Κρίσιμες υποδομές πολυεθνικών εταιρειών από τους κλάδους του λογισμικού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της παροχής ηλεκτρονικού περιεχομένου και του ψηφιακού marketing, φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, στο data center campus μας.

Για να κατανοήσει κανείς τη σπουδαιότητα ενός data center αναλογιστείτε ότι για να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του παρόχου τηλεπικοινωνιών, να έχει διασφαλιστεί η ταχύτητα πρόσβασης στην εκάστοτε εφαρμογή, να έχουν ληφθεί μέτρα για την ψηφιακή και φυσική ασφάλεια των συστημάτων που στηρίζουν αυτή την εφαρμογή έτσι ώστε να είναι σε θέση ο χρήστης να έχει σωστή αλληλεπίδραση με την εταιρεία ή την εφαρμογή που επιθυμεί.

Το ίδιο ισχύει ακόμα και όταν βγάζει κάποιος χρήματα από ένα ATM που προϋποθέτει ότι τα συστήματα της εκάστοτε τράπεζας λειτουργούν απρόσκοπτα σε 24ωρη βάση. Αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε εάν προσπαθούσατε να κάνετε μια ηλεκτρονική πληρωμή ή να βγάλετε χρήματα από ένα ATM και η τράπεζα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί; Θα συνεχίζατε να εμπιστεύεστε τα χρήματά σας σε μια τράπεζα που δεν σας εξυπηρετεί και δεν είναι δίπλα σας όταν την χρειάζεστε;

Τα data centers διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των κρίσιμων εφαρμογών μας επιχείρησης μεριμνώντας για όλες τις παραμέτρους που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τη φήμη μιας επιχείρησης. Είναι σαφώς απαιτητική δουλειά και γι’ αυτό είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι που λειτουργούμε αδιάλειπτα τα τελευταία 16 χρόνια.

lamdahelix_Kakkos2.jpg?mtime=20200111155350#asset:160932


Γιατί μια επιχείρηση, μια startup, να επιλέξει τα δικά σας data centers για την φιλοξενία του προϊόντος, της υπηρεσίας της; Ποια θα λέγατε πως είναι τα δικά σας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, ακόμη και με λύσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;


Μια σύγχρονη επιχείρηση είναι δεδομένο ότι χρειάζεται υπηρεσίες data center για να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της και να έχει ισχυρή ψηφιακή παρουσία. Πλέον, οι επιχειρήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο στο cloud (Private, Public ή Hybrid), προκειμένου να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής τους, να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες και να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Οι νέες αυτές τάσεις καθιστούν όλο και πιο απαιτητική τη διαχείριση αυτών των περιβαλλόντων, είτε είναι cloud είτε on-premise data centers. Η σωστή διαχείριση απαιτεί τεχνογνωσία, κατάλληλες και πλεονάζουσες υποδομές, πολλαπλές οδεύσεις και συνδεσιμότητα. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι αρκετά κοστοβόρες για μια επιχείρηση και ιδίως για μια startup που έχει περιορισμένα κεφάλαια. Γι’ αυτό η λύση του outsourcing και η επιλογή ενός σύγχρονου data center είναι η πλέον ανταγωνιστική επιλογή καθώς προσφέρει όλα τα παραπάνω, αδιάλειπτη παρακολούθηση της υποδομής και ασφάλεια, χωρίς τα υψηλά κόστη λειτουργίας και συντήρησης.

Στη Lamda Hellix, ως ουδέτερος πάροχος, παραμένουμε ανεξάρτητοι από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, κατασκευαστές hardware, παρόχους υπηρεσιών cloud και προμηθευτές, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά τις απαιτήσεις οποιουδήποτε πελάτη ανεξαρτήτως των απαιτήσεων της υποδομής. Οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση σε μια εκτεταμένη γκάμα από προμηθευτές και συνεχή καθοδήγηση προκειμένου να επιλέξουν σωστά τους συνεργάτες τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού τους.

Ταυτόχρονα, επενδύουμε διαρκώς σε επιπλέον υποδομές cloud εντός του carrier neutral data center campus μας καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό για παροχή υπηρεσιών Managed ICT, συμπεριλαμβάνοντας κορυφαίες τεχνολογικά λύσεις και vendors παγκοσμίου κλάσεως στις διαθέσιμες υπηρεσίες μας. Με τον τρόπο αυτό, η υποστήριξη κάθε είδους cloud (Public & Private) γίνεται εύκολη για τις επιχειρήσεις και συνδυαζόμενη με τις πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες διασύνδεσης, εθνικά και παγκόσμια, το Hybrid computing να γίνεται πραγματικότητα χωρίς να απαιτείται να πάει κανείς μακριά, απολαμβάνοντας άριστη τοπική υποστήριξη, χαμηλά latencies και εξαιρετική εμπειρία χρήστη. Επιπρόσθετα, δίνουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης σημαντικών δεδομένων εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας για τις επιχειρήσεις που το αντικείμενό τους ή/και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους το απαιτεί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εθνική κυριαρχία δεδομένων (data sovereignty) και την προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.

Λειτουργώντας data centers, θα μπορείτε να μας δώσετε και μια εικόνα για το θέμα της ασφάλειας. Πόσο συχνά δέχεστε ηλεκτρονικές επιθέσεις, πώς τις αντιμετωπίζετε και πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα επιχειρήσεων και χρηστών;


Στη Lamda Hellix αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία της ψηφιακής οικονομίας, του εμπορίου και της καθημερινότητας όλων, όντας μία από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που υπέγραψε αυτή την «Πρόσκληση του Παρισιού για Εμπιστοσύνη και Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο», μια διακήρυξη που σηματοδοτεί την παγκόσμια κινητοποίηση για τη σταθερότητα του κυβερνοχώρου. Μετά τη υιοθέτηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ), αυτή η Διακήρυξη είναι το επόμενο βήμα προς την πρόληψη διαδικτυακών επιθέσεων και δραστηριοτήτων κακόβουλου λογισμικού που απειλούν τις κρίσιμες εφαρμογές. Το ζήτημα της ασφάλειας, ψηφιακής και φυσικής, είναι βέλτιστης σημασίας για τα data centers μας και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα της διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών, έχουμε λάβει τις πιστοποιήσεις ISO 27001 και PCI DSS και είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Ως προς την φυσική ασφάλεια, η πρόσβαση στα data centers είναι απόλυτα ελεγχόμενη μέσω συστήματος παρακολούθησης (CCTV), 24ωρη φύλαξη και σύστημα ενημέρωσης, καταγραφής και πρόσβασης του κάθε ατόμου που πρόκειται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις μας, μεταξύ άλλων.

lamdahelix_Kakkos3.jpg?mtime=20200111155418#asset:160933


Πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοινώσατε μια σημαντική συνεργασία με την China Telecom. Πώς εξελίσσεται αυτή; Πόσες κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν την επέκταση τους στην Ευρώπη;


Το επιχειρηματικό πνεύμα των Κινεζικών επιχειρήσεων οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε νέους δρόμους συνεργιών. Η δημιουργία του «One Belt, One Road (OBOR)» είναι σε εξέλιξη και αφορά γρήγορα και ασφαλή φυσικά και ψηφιακά δίκτυα που επιταχύνουν ήδη την ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και πληροφοριών μεταξύ Κίνας, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Βάζοντας τα θέματα σε μια προοπτική, μπορούμε τώρα να αναγνωρίσουμε την ανάγκη των κινεζικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό φάσμα της Ευρώπης προκειμένου να δημιουργήσουν αξιόπιστη πύλη.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, τα neutral, multi-tenant data centers, όπως της Lamda Hellix στην Ελλάδα, έρχονται στο προσκήνιο στηρίζοντας το όλο εγχείρημα. Η γεωγραφική θέσης της Ελλάδας, στο κατώφλι της Ευρώπης, διασφαλίζει τον κομβικό της ρόλο. Επίσης, η χώρα είναι ήδη συνδεδεμένη με το καλωδιακό σύστημα AAE-1, (Asia–Africa–Europe-1), ένα άκρως εντυπωσιακό υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα 25.000 χλμ που παρέχει μια εναλλακτική όδευση χαμηλού latency ανάμεσα στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η πολιτική σταθερότητα, το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η τεχνογνωσία, καθιστούν καίριο το ρόλο της Ελλάδας σε αυτή την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου.

Το νέο PoP της China Telecom στο Athens Data Centre Campus της Lamda Hellix είναι και το πρώτο στην Ελλάδα. Θα δώσει σε τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις γρήγορα, ασφαλή, φυσικά και ψηφιακά δίκτυα ώστε να επεκταθούν εμπορικά στην κινέζικη αγορά. Οι κινεζικές και ασιατικές επιχειρήσεις που αναζητούν ασφαλείς τρόπους να επεκτείνουν το επιχειρηματικό τους portfolio στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τους κανονισμούς των Ευρωπαϊκών διατάξεων για την προστασία των δεδομένων (ΓΚΠΔ), μπορούν πλέον να έχουν έναν αξιόπιστο συνεργάτη μέσω της Lamda Hellix.

Το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων να επεκταθούν προς τις αγορές της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αυξημένο και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα ήταν απόδειξη της ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων καθώς και του ενδιαφέροντος αυτού.

Ως πάροχος υπηρεσιών data center, ποιες οι «σχέσεις» σας με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ελλάδα; Και ποια η γνώμη σας για την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας μας και την υιοθέτηση τεχνολογιών όπως το VDSL και το επερχόμενο 5G;

Όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα έχουν αναπτυγμένη και redundant παρουσία στα Data Centers μας και σαφώς διατηρούμε άριστες σχέσεις με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια αλλά υπολείπεται σαφώς σε σύγκριση με τις προηγμένες χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ασίας. Παρόλα αυτά, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για αναβάθμιση των δικτύων για να συμβαδίζουμε με τα παγκόσμια πρότυπα.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως το VDSL, FTTH και το 5G, θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την αναβάθμιση, προσφέροντας μια δραματική αύξηση σε bandwidth. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση στις ταχύτητες διαδικτύου, καλύτερη εμπειρία χρήστη σε υπηρεσίες streaming, ενώ επιτρέπει την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών όπως η τηλεϊατρική και τα αυτοκινούμενα οχήματα. Αυτό έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στην τεχνολογική ανάπτυξη. Το 5G είναι σίγουρα το μέλλον των τεχνολογιών και ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι υποδομές data centers αποτελούν βασικό συστατικό της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών και τελικά των εφαρμογών καθώς γρήγορες τηλεπικοινωνίες/νέες ψηφιακές εφαρμογές χωρίς σύγχρονα data centers που υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία είναι σαν νέα σύγχρονα αεροπλάνα χωρίς νέα σύγχρονα αεροδρόμια.

Μιλήστε μας και για τον European Data Centre Association (EUDCA), του οποίου είστε Πρόεδρος. Ποια είναι τα αιτήματα του οργανισμού, τι επιδιώκει;

Αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη τιμή, τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την εταιρεία και τη χώρα μας, να βρίσκομαι για 3η συνεχόμενη χρονιά στην προεδρία του European Data Centre Association (EUDCA). Το EUDCA δημιουργήθηκε το 2011 στις Βρυξέλλες και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σαν στόχο να συνενώσει την φωνή των εταιρειών του κλάδου ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη διαμόρφωση των σχετικών θεσμικών και κανονιστικών πλαισίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, επιδιώκει στην ανάδειξη της βιομηχανίας των Data Centres ως παράγοντα προαγωγής της ψηφιακής οικονομίας, αύξησης της απασχόλησης αλλά και θετικής συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τα τελευταία 3 έτη, το EUDCA τετραπλασίασε τα μέλη του τα οποία διατηρούν άνω των 180 data centres σε 24 χώρες και 52 πόλεις και συνολική επιφάνεια άνω του 1.000.000 τ.μ.

Στόχος του οργανισμού είναι επίσης και η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας δεδομένων για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ εργαζόμαστε εκτεταμένα ώστε η ραγδαία αύξηση της χρήσης δεδομένων να συνοδεύεται από βέλτιστες πρακτικές βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μελών μας.

Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε τόσο με την ΕΕ όσο και τις τοπικές κυβερνήσεις έτσι ώστε η ψηφιακή και πλέον ανταγωνιστική & εξωστρεφής βιομηχανία μας να απολαμβάνει αντίστοιχης στήριξης όπως και η κλασική βιομηχανία και με αυτόν τον τρόπο να είναι σε θέση να προσελκύσει δεδομένα τρίτων χωρών και κατά συνέπεια να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία εντός των μελών της ΕΕ

lamdahelix_Kakkos4.jpg?mtime=20200111155516#asset:160934


Κλείνοντας, δώστε μας μια εικόνα γύρω από το πώς θα εξελιχθεί η στρατηγική σας και οι ενδεχόμενες επενδύσεις που θα πραγματοποιήσετε, το 2020 και τα επόμενα χρόνια. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;


Στόχος της εταιρίας είναι η διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση του ηγετικού της ρόλου στην αγορά καθώς και η ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό ψηφιακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό πλάνο της Lamda Hellix για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει νέες επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα μας εντός και εκτός συνόρων. Το Athens-3 & Athens-4 είναι η επόμενη μεγάλη επέκταση της υποδομής της Lamda Hellix και βρίσκoνται ήδη σε φάση σχεδιασμού. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι απόλυτα συνυφασμένο με την εμπορική ζήτηση αλλά σίγουρα αναμένουμε το Athens-3 να είναι απόλυτα λειτουργικό μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.
Χρήστος Κοτσακάς Δημοσιογράφος
epixeiro.gr
 


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!