H Nestle Ελλάς και οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος

Ακολουθώντας την παγκόσμια στρατηγική της Nestlé, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επένδυση 2 δισ. ελβετικών φράγκων σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης της να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025, η Nestlé Ελλάς έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διεύρυνση των δράσεών της προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη η εταιρεία, όπως ανέφεραν χθες στελέχη της κατά τη διάρκεια παρουσίασης, κατάφερε να "πιάσει" νωρίτερα κάποιους στόχους από το αρχικό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά sτη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η μείωση της χρήσης πλαστικού και η διαχείριση απορριμμάτων.

Οι δεσμεύσεις και δράσεις της στοχεύουν, όπως αναφέρθηκε, στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για τις συσκευασίες, την ενίσχυση πρωτοβουλιών για τον καθαρισμό της θάλασσας από το πλαστικό και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Τι πέτυχε η Nestlé Ελλάς, τα τελευταία χρόνια;

• Από το 2013 έχει μειώσει κατά 17.700 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις δραστηριότητες των εργοστασίων της και τη μεταφορά των προϊόντων της. Τα εργοστάσιά της, λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, έχοντας εξοικονομήσει τα τελευταία 7 χρόνια 12.900 μεγαβατώρες (MWh), που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση για φωτισμό μιας πόλης όπως η Καβάλα.

• Ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 κανένα απόρριμμα από τις εγκαταστάσεις της δεν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ κατά 250 τόνους ετησίως.

Όπως είπε, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, δήλωσε: "Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Nestlé και η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητά μας εδώ και χρόνια και είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Δουλεύουμε εντατικά για την επίτευξη σημαντικών στόχων, όπως πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 και μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050".

Ποια η δέσμευση για τις συσκευασίες

Η Nestlé δίνει έμφαση στο θέμα των συσκευασιών της αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στη δημιουργία του Ινστιτούτου Επιστημών Συσκευασίας, το πρώτο στο είδος του στη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων υλικών και τη σύσταση συνεργασιών που θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία.

Το Ινστιτούτο δίνει τη δυνατότητα στην Nestlé να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να δημιουργήσει λειτουργικές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις συσκευασίες.

Αλλά και στην προσαρμογή των συσκευασιών με σημάνσεις που θα περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ανακύκλωσης για τους καταναλωτές. Και στην ανάληψη ενεργού ρόλου στην ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση συσκευασιών.

Παράλληλα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο πρόγραμμα καθαρισμού θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων "Mediterranean Cleanup” που έχει αναπτύξει η "Εναλεία”, η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους, εστιάζοντας στον Αργοσαρωνικό που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος.

Το πρόγραμμα ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών - όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού - σε νέα χρηστικά αντικείμενα.

Επίσης η Nestlé έχει επίσημα ανακοινώσει τον στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050, υιοθετώντας έτσι τον πλέον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5 βαθμό Κελσίου.

Οι δράσεις της προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν: την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της γραμμής παραγωγής, την κλιμάκωση των πρωτοβουλιών στη γεωργία για απορρόφηση περισσότερου άνθρακα και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές στα εργοστάσια, τις αποθήκες και τα γραφεία της.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!