Νέο εργαλείο του Facebook αποκαλύπτει πώς σας "παρακολουθούν" διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο

Καθώς επιχειρήσεις όπως η Apple προωθούν την ιδιωτικότητα ως κάτι το απαραίτητο, η Facebook ξέρει ότι πρέπει να μπει στο παιχνίδι. Οι σημερινοί χρήστες θέλουν να γνωρίζουν για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επ' αυτού.

Για τον λόγο αυτό, το κοινωνικό δίκτυο επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιωτικότητας Δεδομένων, για να ξεκινήσει ένα νέο εργαλείο προστασίας προσωπικών δεδομένων που ονομάζεται Off-Facebook Activity. Η λειτουργία σάς επιτρέπει να δείτε μια περίληψη των πληροφοριών που λαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο σχετικά με τη χρήση εφαρμογών και ιστότοπων που δεν ανήκουν στο Facebook. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποσυνδέσετε τα δεδομένα από το λογαριασμό σας εάν το επιθυμείτε.

Γιατί χρειάζεστε τη λειτουργία Off-Facebook Activity και πώς να την χρησιμοποιήσετε


Γιατί λοιπόν το Facebook χρειάζεται ένα τέτοιο εργαλείο; Σε περίπτωση που δεν γνωρίζατε πώς μια διαφήμιση για μια χορτοκοπτική μηχανή εμφανίστηκε στη σελίδα σας, αφού αναζητούσατε στο Google για το ίδιο πράγμα, οι ιστότοποι συχνά παραδίδουν τα δεδομένα περιήγησής σας στο Facebook, για στοχοθετημένη διαφήμιση.

Πολύ σωστά, μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν αυτό αρκετά ενοχλητικό, γι' αυτό και η Facebook έχει αναπτύξει αυτό το νέο εργαλείο προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

"Το καλύτερο άτομο για να ελέγχει τα δεδομένα είστε εσείς", λέει η Facebook σε μια σελίδα που προωθεί το Off-Facebook Activity, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νότια Κορέα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο πηγαίνοντας στο Settings & Your Facebook information & Off-Facebook Activity. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μια αποκαλυπτική περίληψη των εφαρμογών και των ιστότοπων που έχουν μοιραστεί τη δραστηριότητά σας και να διαχειριστείτε και να καταργήσετε, κάνοντας κλικ στην επιλογή "Διαχείριση της δραστηριότητας εκτός Facebook", στη δεξιά πλευρά της σελίδας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε "διαγραφή ιστορικού".

Προειδοποίηση: Μια σημαντική προειδοποίηση

Ωστόσο, όπως είχε γραφτεί τον Αύγουστο, όταν το Off-Facebook Activity ήταν σε δοκιμαστική φάση, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση όταν χρησιμοποιείτε αυτό το χαρακτηριστικό. Η ιστοσελίδα Wired επεσήμανε ότι ακόμη και μετά την απενεργοποίηση της δυνατότητας του Facebook να συλλέγει τα δεδομένα σας, για χρήση σε διαφημίσεις, το κοινωνικό δίκτυο θα συνεχίσει να συλλέγει τις πληροφορίες. Αυτά τα δεδομένα θα παραμείνουν συνδεδεμένα στο λογαριασμό σας για δύο ημέρες.

Σε μια θέση στο Κέντρο βοήθειας, το Facebook αναγνώρισε: "Η μελλοντική σας δραστηριότητα εκτός Facebook θα αποσυνδεθεί εντός 48 ωρών από την ημερομηνία λήψης της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μέτρησης και να βελτιώσει τα συστήματα διαφημίσεών μας".

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητά σας εκτός του Facebook δεν θα διαγραφεί από τους διακομιστές του κοινωνικού δικτύου. Αντ 'αυτού, απλώς αποσυνδέει αυτό από τα προσωπικά σας στοιχεία και θα εμφανίζεται ακόμα σε συγκεντρωτική μορφή.

Ασφαλής και ιδιωτικός λογαριασμός στο Facebook;

Δεδομένου ότι τα σκάνδαλα δεδομένων του Facebook συνεχίζουν να αυξάνονται με τις παραβιάσεις δεδομένων και τα νέα με διαφόρους που ακούνε τις ηχογραφήσεις των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη λειτουργία audio to text - πολλοί χρήστες έχουν ήδη διαγράψει το Facebook. Πράγματι, το κίνημα #DeleteFacebook κερδίζει έδαφος και οι ενεργοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου μειώνονται.

Οι πρόσφατες αναφορές ότι η υπηρεσία Messenger του Facebook εξακολουθεί να μην είναι κρυπτογραφημένη από προεπιλογή, είναι ένας άλλος λόγος να μην χρησιμοποιείτε αυτήν την υπηρεσία για τις προσωπικές σας επικοινωνίες.

Είναι άλλο πράγμα να καταργήσετε το Messenger, αλλά η διαγραφή του Facebook δεν είναι τόσο απλή: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διατηρείτε επαφή με φίλους και οικογένεια που δεν βλέπετε πολύ συχνά.

Θα πρέπει όμως να προσπαθήσετε να κάνετε το λογαριασμό σας στο Facebook όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και πιο ιδιωτικό.

Ρίξτε μια ματιά στις Ρυθμίσεις σας και μεταβείτε κάθε μία από τις λειτουργίες απορρήτου και ασφάλειας μία προς μία. Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιος μπορεί να δει τον λογαριασμό και τις φωτογραφίες σας - ειδικά αν δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας.

Τι να κάνετε

Δεν είναι τέλειο, αλλά το εργαλείο Off-Facebook Activity σίγουρα αξίζει να το χρησιμοποιήσετε. Θα σας συνιστούσα προσωπικά να καθαρίζετε το ιστορικό σας εντελώς και να μην επιτρέπετε πρόσβαση σε εφαρμογές ή ιστότοπους που μοιράζονται τα δεδομένα σας με το κοινωνικό δίκτυο. Εντούτοις, μπορεί να είστε κάποιος που θεωρεί τις διαφημίσεις στο Facebook χρήσιμες, και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εξετάσετε αν το να αποκόψετε τα δεδομένα σας αξίζει.

Εκτός αυτού είναι καλή ιδέα να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα σίγουροι, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ακόμη και ένα κλειδί ασφαλείας όπως το Yubico Yubikey για να διασφαλίσετε ότι οι χάκερ δεν μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του λογαριασμού σας στο Facebook.

Και αν πραγματικά δεν θέλετε να διαγράψετε το λογαριασμό σας στο Facebook, είναι λογικό να αφαιρέσετε τουλάχιστον την εφαρμογή για κινητά. Το κινητό σας πηγαίνει παντού μαζί σας και είναι καλύτερο το Facebook να παραμείνει στο σπίτι αν είναι δυνατόν.

πηγή: capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!