Οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες (πίνακες)

Αλλάζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος, όπως, άλλωστε, είχε προαναγγείλει σχετικά και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέσα στο 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σε πέντε ταχύτητες διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες από το 2020. Τη χαμηλότερη ελάχιστη εισφορά θα καταβάλλουν οι αγρότες στα 119 ευρώ και την υψηλότερη οι μηχανικοί, εργολήπτες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι στα 288 ευρώ. Όσοι επιλέξουν να μην ενταχθούν στην ελάχιστη αλλά σε μια ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα πρέπει να πληρώσουν έως 674 ευρώ τον μήνα αν ασφαλίζονται και για επικουρική και για πρόνοια (εφάπαξ).

Αναλυτικά, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών του πρ. ΟΑΕΕ θα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές σύνταξης (ΕΦΚΑ), υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ανεργίας (ΟΑΕΔ) από 220 έως 576 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη δυνατότητά τους. Αντίστοιχα, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν από 119 έως 319 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία (ΕΟΠΥΥ). Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισφορές υγείας παραμένουν σταθερές από τη δεύτερη κλίμακα και πάνω –στα 66 ευρώ για τους επαγγελματίες και στα 40 ευρώ για τους αγρότες–, ενώ αυξάνεται μόνο η εισφορά υπέρ σύνταξης ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα και κίνητρο για να επιλέξει κάποιος ανώτερη κατηγορία εισφορών.

Σε αυτές τις βασικές εισφορές προστίθενται οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, οι οποίες κυμαίνονται από 42 έως 61 ευρώ η επικούρηση και από 26 έως 37 ευρώ η πρόνοια. Και αυτές οι εισφορές, ακολουθώντας το μοντέλο της κύριας ασφάλισης, θα είναι κατηγορίες σταθερών ποσών ελεύθερης επιλογής, χωρίς σύνδεση με τον κατώτατο μισθό. Οι κατηγορίες εισφορών ελεύθερης επιλογής για επικουρική θα είναι 3 και άλλες 3 για εφάπαξ.

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούριση και πρόνοια είναι 216.085 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ειδικότερα:
  • Μηχανικοί του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
  • Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ : ασφαλίζονται για εφάπαξ.
  • Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΑΝ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
  • Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας : ασφαλίζονται για επικουρική
  • Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρ. ΟΑΕΕ : ασφαλίζονται για επικουρική
  • Αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ : ασφαλίζονται για επικουρική

Αυτό σημαίνει πως η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση διαμορφώνεται σε 5 ταχύτητες για 1,44 εκατομμύρια μη μισθωτούς:

Ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ : 220 ευρώ το μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ).


Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ όπως επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι υπόλοιπης Ελλάδας πλην Αθηνών : 262 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και επικουρική ΕΤΕΑΕΠ (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική). Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουν επιπλέον και 27,34 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής του 2017 και του 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις). Τελικό σύνολο νέας ασφαλιστικής υποχρέωσης μέχρι 2/2022 : 289,34 ευρώ.


Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ : 246 ευρώ το μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουν επιπλέον και 15,62 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές εφάπαξ του 2017 και του 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις). Τελικό σύνολο νέας ασφαλιστικής υποχρέωσης μέχρι 2/2022: 261,62 ευρώ.


Μηχανικοί και εργολήπτες του πρ. ΤΣΜΕΔΕ και δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ: 288 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική και πρόνοια. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουν και 42,96 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής και πρόνοιας του 2017 και του 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις). Τελικό σύνολο νέας ασφαλιστικής υποχρέωσης μέχρι 2/2022 : 330,96 ευρώ.


Αγρότες του πρ. ΟΓΑ : στα 119 ευρώ το μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία


Ανώτατο πλαφόν

Οι υψηλότερες εισφορές για τις ίδιες κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

Ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ : 576 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ).

Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ όπως επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι υπόλοιπης Ελλάδας πλην Αθηνών : 637 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και επικουρική ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική.

Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ : 613 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥκαι ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια.

Μηχανικοί και εργολήπτες του πρ. ΤΣΜΕΔΕ και δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ: 674 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥκαι ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική και πρόνοια.

Αγρότες του πρ. ΟΓΑ : στα 319 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία.

Οι οφειλές του 2017 και του 2018

Σε όποια από τις 6 νέες ασφαλιστικές κατηγορίες και αν ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν για την περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και την επιβάρυνση από τις 36 δόσεις των οφειλομένων για το 2017 και το 2018.

Υπενθυμίζεται πως η δόση για την επικουρική ασφάλιση είναι 13,67 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, η μία δόση για το εφάπαξ (πρόνοια) είναι 7,81 ευρώ τον μήνα.

Οι υπόχρεοι σε ασφάλιση επικουρικής και εφάπαξ καταβάλλουν κάθε μήνα επιπλέον 21,48 ευρώ μηνιαία δόση για τα οφειλόμενα του 2017 και 21,48 ευρώ για τα οφειλόμενα του 2018, σύνολο 42,96 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, όσοι ασφαλίζονται μόνο για επικουρική καταβάλλουν δόση 27,34 ευρώ τον μήνα, ενώ όσοι ασφαλίζονται μόνο για πρόνοια πληρώνουν 15,62 ευρώ τον μήνα.

Ελεύθερη επιλογή

Το νέο σύστημα που έρχεται από το 2020 θα στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή κατηγορίας από τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς, όπως έχει αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής».

Οι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι –δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί– θα επιλέγουν κάθε Δεκέμβρη ανάμεσα σε 6 κατηγορίες την κλίμακα που επιθυμούν να ενταχθούν για την επόμενη χρονιά. Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία στα 136 ευρώ θα ισχύει μόνο για τους νέους επαγγελματίες κι επιστήμονες (πρ. ΟΑΕΕ και πρ. ΕΤΑΑ) με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Αντίστοιχα, οι αγρότες θα επιλέγουν ανάμεσα σε έξι κατηγορίες εισφορών, ενώ μια υποκατώτατη στα 85 ευρώ θα ισχύει μόνο για τους νέους αγρότες με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική θα καταβάλλουν εισφορές σταθερού ποσού από 42 έως 61 ευρώ με ελεύθερη επιλογή. Αντίστοιχα και όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια (εφάπαξ) θα πληρώνουν επιπλέον από 26 έως 37 ευρώ κάθε μήνα.

Στις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα προστίθενται κάθε μήνα 10 ευρώ υπέρ του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ.

πηγή: ethnos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!