Επιχείρηση "εξωστρέφεια" για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Με νέα προϊόντα και δείκτες, αλλά και με σαφή στόχο να ανακτήσει το ρόλο του ως περιφερειακή χρηματιστηριακή δύναμη και ως μοχλός χρηματοδότησης των εισηγμένων υποδέχεται το 2020 το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο χαιρετισμό του για την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου έθεσε ως έναν από τους στόχους της κυβέρνησης την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στοχεύοντας στην εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα.

Η ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και η ανάδειξή της ως περιφερειακή χρηματιστηριακή "δύναμη” στα Βαλκάνια αποτελεί μια από τις δεδηλωμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Με δεδομένο την επανάκαμψη της τάσης ενός consolidation στην ευρωπαϊκή αγορά χρηματιστηρίων, ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται ήδη προσανατολισμένος στην ενδυνάμωση των συνεργασιών του με χρηματιστηριακές αγορές όπως αυτή της Σόφιας και του Βελιγραδίου, μεταξύ άλλων.

Ισχυροποίηση

Η θεσμική και λειτουργική ισχυροποίηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς αποτελεί μείζονος σημασίας ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταστεί κέντρο συναλλαγών στην περιοχή. Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στη Λ. Αθηνών, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr., έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και την ενίσχυση της αγοράς με την εισαγωγή νέων, εγχώριων αλλά και ξένων επιχειρήσεων, ακόμη και την επιστροφή εταιρειών που για διάφορους λόγους προχώρησαν σε delisting από το Χ.Α. τα προηγούμενα χρόνια.

Προς την κατεύθυνση των παραπάνω εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες που θα αναδειχθούν μέσω του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, καθώς και οι όποιες σκέψεις για πρόσδεση του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο "άρμα” μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής πλατφόρμας.

Νέοι δείκτες

Η προετοιμασία για την δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τόσο με τα υφιστάμενα εργαλεία, όσο και με νέα προϊόντα ή κίνητρα που θα τεθούν στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στη Λ. Αθηνών προανήγγειλε την δημιουργία νέων δεικτών οι οποίοι ευχήθηκε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αρχίσουν σύντομα να διαπραγματεύονται νέα ETFs.

Συγκεκριμένα, δρομολογείται η δημιουργία τριών νέων δεικτών: Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης. Ο σχεδιασμός των στελεχών του Χρηματιστηρίου προβλέπει την κατάργηση του υφιστάμενου δείκτη Mid & Small Cap. Παράλληλα, στην επόμενη τακτική αναθεώρηση των δεικτών, πρόκειται να ανακοινωθεί η εισαγωγή ανώτατου ορίου στάθμισης 10% για τις μετοχές που μετέχουν σήμερα με υψηλότερο ποσοστό στην στάθμιση του δείκτη FTSE 25.

Περαιτέρω, έχει ήδη παρθεί απόφαση σε επίπεδο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διευκολυνθεί η κατανομή ελληνικών εταιρικών ομολογιών σε ξένους ή εκ του εξωτερικού ορμώμενος επενδυτές. H απόφαση αυτή θα διευκολύνει σημαντικά τις επόμενες εταιρικές εκδόσεις εταιρικών ομολογιών που δρομολογούνται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι και αυτή της Lamda Development.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!