Αντικειμενικές αξίες: Οι αλλαγές έως τον Μάιο

Το νέο έτος φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει οι εμπορικές τιμές και την επέκταση τους σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται εκτός συστήματος.
Του Γιώργου Δημοσθένους

Η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των θεσμών στο εξής θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός επικαιροποίησης τους.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί µε τροφοδότηση τιμών από πολλαπλές πηγές, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, μεσιτικά γραφεία, τράπεζες και ανεξάρτητες υπηρεσίες όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα επιπρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την αναμόρφωση και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών θα διατεθούν στην περαιτερω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά μεσοσταθμική με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν. Θα ληφθεί υπόψη σε ποιες περιοχές θα ανέβουν οι αντικειμενικές και σε ποιες θα μειωθούν ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μην απολέσουν οι ιδιοκτήτες τα οφέλη που είδαν στην τσέπη τους από την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά .

Για παράδειγμα ήδη στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που προβλέπονται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κυρίως ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή συνήθως εμπορική αξία, στις οποίες είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.

Παραδείγματα

Ακολουθούν µερικά χαρακτηριστικά παραδείγµατα επιβαρύνσεων λόγω της ένταξης στο αντικειµενικό σύστηµα περιοχών εκτός σχεδίου και οικισµού.

Εξοχική κατοικία επιφάνειας 90 τετραγωνικών µέτρων σε αγροτεµάχιο 4 στρεµµάτων σε παραλιακή περιοχή της Αρκαδίας επιβαρύνεται µε ετήσιο ΕΝΦΙΑ ύψους 204 ευρώ. Με την ένταξη της περιοχής στο αντικειµενικό σύστηµα ο φόρος εκτιµάται ότι θα διπλασιαστεί και θα ανέλθει στα 410 ευρώ.

Εξοχική κατοικία επιφάνειας 110 τετραγωνικών µέτρων σε αγροτεµάχιο 5 στρεµµάτων σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας βαρύνεται µε ετήσιο ΕΝΦΙΑ 240 ευρώ. Με την ένταξη στο αντικειµενικό σύστηµα ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ ύψους 450 ευρώ.

Πολυτελής εξοχική κατοικία στην Κορινθία, επιφάνειας 517 τ.µ., σε έκταση σχεδόν 7,5 στρεµµάτων, βαρύνεται µε ετήσιο ΕΝΦΙΑ 374 ευρώ. Με την ένταξη στο αντικειµενικό σύστηµα ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο ΕΝΦΙΑ άνω των 3.000 ευρώ, δηλαδή ο φόρος θα δεκαπλασιαστεί.

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!