ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα για 44.000 ανέργους-Τα κριτήρια και η επιδότηση

Νέα προγράμματα που απευθύνονται σε 44.000 ανέργους βάζει άμεσα σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ με πρώτο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά 36.500 ωφελούμενους.

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν το πρόγραμμα με 2.000 επιδοτούμενες προσλήψεις ανέργων 55 έως 67 ετών και ένα ακόμη πρόγραμμα για 5.500 ανέργους πτυχιούχους το οποίο αφορά νέους 22-29 ετών.

Αναλυτικά οι δράσεις έχουν ως εξής:

1. Κοινωφελής εργασία

Το πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου αφορά 36.500 ωφελούμενους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ,ηλικίας έως 67 ετών, και θα περιλαμβάνει αυξημένη επιδότηση στους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ και πρόγραμμα επιδότησης ενσήμων για όσους είναι κοντά στην συνταξιοδότηση.

Οι επιλεγέντες θα τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών με ημερήσια αμοιβή 21,84 ευρώ και μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ θα αντιστοιχούν σε πάνω από 70 ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ειδικότητες κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Βασικές ειδικότητες αναμένεται να είναι :Διοικητικό και οικονομικό προσωπικό, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί λειτουργοί ,Νοσηλευτές ,Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Βρεφονηπιοκόμοι, Ηλεκτρολόγοι, Υδραυλικοί, Βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, Βοηθητικό προσωπικό φύλαξης, Οικοδόμοι, Οδηγοί, Κηπουροί, Γενικών καθηκόντων.

2. Πρόγραμμα 2.000 ανέργων

Σκοπός του προγράμματος , που θα προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα, είναι η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και µη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου µε ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25.

Στο μισθολογικό και µη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη .

Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα μήνες µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12µηνου απασχόλησης.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του Δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν. 3852/2010, οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των δώδεκα μηνών.

Οι ωφελούμενοι οφείλουν:

α) να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.

β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.

γ) να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).

3. Πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 ανέργων πτυχιούχων

Αφορά στο «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών».

Πρόκειται για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, καθώς αυτό ήδη σχεδιάζεται από τις υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας, συνδυαστικά με τον ΟΑΕΔ το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το πρόγραμμα αφορά ανέργους πτυχιούχους οι οποίοι θα απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς για συνολικό διάστημα 12 μηνών.

Αμοιβές ωφελουμένων:

Για την κατηγορία ΠΕ έως 1.040 ευρώ
Για την κατηγορία ΤΕ έως 990 ευρώ

Για τους ωφελουμένους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών οι ανωτέρω αμοιβές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντιστοίχως: Μεταπτυχιακό – Α) για την κατηγορία ΠΕ έως 1.090 ευρώ και Β) για την κατηγορία ΤΕ έως 1.040 ευρώ, Διδακτορικό – Α) για την κατηγορία ΠΕ έως 1.140 ευρώ και Β) για την κατηγορία ΤΕ έως 1.090 ευρώ

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!